Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rehn:Δεν συμφέρει τις τράπεζες ελληνική χρεοκοπία

Ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn δήλωσε πως αναμένει οι ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την προσέγγιση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σε ότι αφορά τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Rehn:Δεν συμφέρει τις τράπεζες ελληνική χρεοκοπία
Ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn δήλωσε πως αναμένει οι ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την προσέγγιση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης σε ότι αφορά τον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «σίγουρα η Ελλάδα θα συζητηθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα περίμενα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει το μήνυμα του Eurogroup και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιουνίου καθώς και της ευρείας, διακομματικής συναίνεσης στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Rehn, η ευρεία πολιτική στήριξη στα μέτρα λιτότητας και τις δομικές μεταρυθμίσης ήταν εφικτή για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. "Δεν βλέπω γιατί να μην είναι δυνατή και για την Ελλάδα", τόνισε.

Σε ότι αφορά το εθελοντικό rollover του χρέους και την πιθανότητα οι οίκοι αξιολόγησης να θεωρήσουν την κίνηση αυτή ως χρεοκοπία, ο κ. Rehn σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στη βάση μιας Πρωτοβουλίας της Βιέννης –δηλαδή ένα εθελοντικό rollover του χρέους ώστε να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός. Αυτή η κίνηση επεξεργάζεται με έναν αποκεντροποιημένο τρόπο και πιστεύω ότι θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ότι αφορά μια σημαντική συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα όσο και στην αποφυγή πιστωτικού γεγονότος».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα προς την Ελλάδα να υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Rehn δήλωσε ότι «το κίνητρο είναι ότι εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουμε στην μεταρρύθμιση της χώρας και ο πρόεδρος Barroso χθες, εν ονόματι τις Κομισιόν, έκανε μια σημαντική πρόταση για προκαταβολική διάθεση κεφαλαίων από διαρθρωτικά προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ».

«Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ ανησυχεί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όμως το πρώτο πράγμα είναι η Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της έτσι ώστε και οι άλλοι ευρωπαίοι να μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v