Crash test για όλα το Μεσοπρόθεσμο

Υπό την αίρεση της ψήφισής του η εκταμίευση της 5ης δόσης και το 2ο πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 110 δις ευρώ. Οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η επιστροφή του κινδύνου καταψήφισης και οι «γέφυρες» Παπανδρέου.

Crash test για όλα το Μεσοπρόθεσμο
Σε crash test για την χώρα αναδεικνύεται και πάλι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου καθώς η Σύνοδος Κορυφής συναρτά την χορήγηση της 5ης δόσης και του νέου πακέτου βοήθειας από το αν θα περάσει το Μεσοπρόθεσμο, την ώρα που αυξάνονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν με «ΟΧΙ».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Herman Van Rompuy, η Σύνοδος Κορυφής άναψε το πράσινο φως τόσο στην εκταμίευση της 5ης δόσης όσο και στην χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας για τη χώρα, υπό την αίρεση ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, επικρατεί νέος αναβρασμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Στο σταθερό ΌΧΙ του κ. Αλ. Αθανασιάδη, βουλευτή Κοζάνης, στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προστέθηκε σήμερα απειλή καταψήφισης από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Ρομπόπουλο καθώς και από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Π. Κουρουμπλή.

Ο κ. Ρομπόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα τονίζοντας "θα μιλήσω τη Δευτέρα στη Βουλή για να πείσω πως...κάτι δεν πάει καλά."

Προειδοποίηση στην κυβέρνηση να δεσμευτεί επί ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για πάταξη της φοροδιαφυγής απεύθυνε και ο βουλευτής Αιτωτοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κουρουμπλής.

Μιλώντας στον BHΜΑ FM ο κ. Κουρουμπλής άφησε ανοικτό το αν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, συνδέοντας τη στάση του όχι με το μείγμα των μέτρων όσο με την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Την αντίδρασή τους για τα μέτρα εξέφρασαν και ο κ. Σαλαγιάννης και η κα. Χρύσα Αράπογλου χωρίς να διευκρινίσουν αν θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο.

Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα ο πρωθυπουργός δήλωσε πριν από λίγο στην συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες ότι θεωρεί πως οι βουλευτές του "θα έχουν την ωριμότητα να το ψηφίσουν", παραδεχόμενος πως υπάρχουν αδυναμίες και μεγάλες αδικίες με βασικότερη το φορολογικό σύστημα.

Υποσχέθηκε δε ότι από την επόμενη της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου θα ξεκινήσει επίπονη προσπάθεια για αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής κατόπιν ευρείας διαβούλευσης που θα στοχεύει στην συνδιαμόρφωση ενιαίων θέσεων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με την κα. Βάσω Παπανδρέου η οποία εικάζεται ότι αφορούσε σε προσπάθεια να εξηγηθεί η αναγκαιότητα των άδικων μέτρων και να εξηγηθεί ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθειες για διόρθωσή τους το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε την γραμμή σημειώνοντας πριν από λίγο ότι εφόσον πετύχει η κυβέρνηση ταχύτερα τους στόχους τότε ανοίγει ο δρόμος να υπάρξουν και ελαφρύνσεις με απάλειψη μέτρων του Μεσοπρόθεσμου ή άμβλυνση της εμβέλειάς τους.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής ότι το νέο πακέτο βοήθειας για τη χώρα θα διαμορφωθεί περίπου στα 110 δισ. ευρώ με ανοικτό το σκέλος της Πρωτοβουλίας οικειοθελούς ανανέωσης χρέους που λήγει την τριετία 2012-14. 

Η απόφαση της Συνόδου κορυφής διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην 5η δόση

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για νέο πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας για την περίοδο 2012-2014, τονίζοντας ότι η σημερινή απόφαση θωρακίζει την οικονομία και εξασφαλίζει κονδύλια χρηματοδότησης
καθώς διασφαλίζει και την εκταμίευση του μεριδίου του ΔΝΤ από την 5η δόση για Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ζήτησε και πήρε πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας, με διμερείς συμφωνίες, από χώρες της Ένωσης, στους τομείς παιδείας, υγείας, δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και παράλληλο πρόγραμμα ευρωπαικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της χώρας.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες.

Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές .

Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v