Γενικό πωλητήριο σε Ελλάδα περιγράφει η WSJ

Για "πωλήσεις δημόσιας περιουσίας επικών διαστάσεων" κάνει λόγο η "Wall Street Journal" σε εκτενές δημοσίευμά της για το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Γενικό πωλητήριο σε Ελλάδα περιγράφει η WSJ
Για "πωλήσεις δημόσιας περιουσίας επικών διαστάσεων" κάνει λόγο η "Wall Street Journal" σε εκτενές δημοσίευμά της για το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, όπου αναλύει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους διεθνείς επενδυτές, όπως και τα προβλήματα που αυτοί θα συναντήσουν σε περίπτωση όπου ενδιαφερθούν.

Η εφημερίδα απαριθμεί τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπου περιλαμβάνονται τα καζίνο, ο ΟΠΑΠ, οι δύο εταιρίες νερού, τα μονοπώλια ρεύματος και φυσικού αερίου, "μισή ντουζίνα τράπεζες", εκατοντάδες μίλια δρόμου και μεγάλες εκτάσεις γης, μεταξύ των οποίων και θαυμάσιες ελληνικές ακτές.

"Δεν είναι αυτό που η Ελλάδα είχε κατά νου όταν ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης", σημειώνει το δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται και ο στόχος των 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τονίζεται, το να βρεθούν αγοραστές για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ίσως αποδειχτεί δύσκολη αποστολή, αφού αυτοί θα βρουν απέναντί τους εχθρικά σωματεία εργαζομένων, πολίτες αντιτιθέμενους στην πώληση κρατικής γης και έναν "γραφειοκρατικό λαβύρινθο".

Η "WSJ" σημειώνει ότι από το 2000 έως σήμερα η Ελλάδα εξασφάλισε 10 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και πως τώρα πρέπει να επιτύχει να πενταπλασιάσει το ποσό αυτό σε λιγότερο από το μισό χρονικό διάστημα.

Το δημοσίευμα κάνει ξεχωριστή αναφορά στα γραφειοκρατικά προβλήματα που συναντούν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα, όπως το ότι μπορεί να μην είναι σαφές ποιος είναι ο κάτοχος του προς αγορά περιουσιακού στοιχείου, αλλά και στις οργανωμένες αντιδράσεις από δήμους, ομάδες πολιτών και μεμονωμένους ιδιώτες που πιθανόν μια επένδυση θα αντιμετωπίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v