Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία

"Ναι" από τη βουλευτή της ΝΔ, Έλ. Παπαδημητρίου, ερωτηματικά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Αθανασιάδη και Π. Κουρουμπλή, για τη στάση τους. Επαφές της τελευταίας στιγμής πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Στην τελική ευθεία για την ψηφοφορία
Το "ναι" από τη βουλευτή της ΝΔ, Έλσας Παπαδημητρίου "καλύπτει" τα ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσουν τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης και Π. Κουρουμπλής που με την ομιλία τους άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Διεξάγονται επαφές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να πειστούν να πουν το "ναι".

Με μισή καρδιά θα ψηφίσουν τελικά υπέρ του μεσοπρόθεσμου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και Θωμάς Ρομπόπουλος.

Συγκεκριμένα η Β. Παπανδρέου στη χθεσινή της ομιλία στη Βουλή υποστήριξε ότι «Θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι αντί για το πιστόλι». Παράλληλα τόνισε το Μεσοπρόθεσμο δεν αποτελεί λύση για τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, ενώ σημείωσε ότι ούτε ένα νέο δάνειο-μαμούθ θα σώσει την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις του, άλλαξε άποψη o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος και τελικά θα ψηφίσει υπέρ του Μεσοπρόθεσμου.

"Αποφάσισα να ψηφίσω υπέρ του μεσοπρόθεσμου γιατί το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό ακόμα και από την ίδια μας την αξιοπρέπεια", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος στο Reuters, θέση που επανέλαβε από το βήμα της Βουλής και την Τετάρτη.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα ψηφίσουν ακόμη, με βάση τις ομιλίες τους στη Βουλή, οι "επίφοβοι" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης, Σ. Μερεντίτη και Ν. Σαλαγιάννης. 

"Το μεσοπρόθεσμο είναι άνισο και άδικο, αλλά ποιος μπορεί να παίξει με το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας;", σημείωσε σχετικά ο βουλευτής Καρδίτσας, κ. Σαλαγιάννης, καλώντας όμως την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Αλ. Αθανασιάδης και Π. Κουρουμπλής δεν ξεκαθάρισαν τη στάση που θα κρατήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία. Ο πρώτος άσκησε κριτική στην απόφαση για πώληση της ΔΕΗ. Πρότεινε να μην πωληθεί η συμμετοχή του Δημοσίου αλλά μόνο δυο παραγωγικές μονάδες επικαλούμενος την χαμηλή χρηματιστηριακή τιμή της εταιρείας. 

Ο κ. Κουρουμπλής άσκησε ευρύτερη κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική αλλά και στη ρητορική κυβερνητικών στελεχών που συνδέουν το "ναι" στο μεσοπρόθεσμο με το "πατριωτικό καθήκον".  

Η βουλευτής της ΝΔ, κ. Έλσα Παπαδημητρίου δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, παρά την κομματική γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Θα ξεπεράσω τις μικρές μου δυνατότητες να βοηθήσω ως ανεξάρτητη και μόνο ς βουλευτής", υπογράμμισε, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την αποχώρησή της από τη ΝΔ.  


Σαμαράς: Καταψηφίζουμε συνολικά το μεσοπρόθεσμο - Ναι σε άρθρα του εφαρμοστικού

Καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός, γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό.

Αυτό υπογράμμισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό ότι με την πολιτική του «κατάφερε και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα».

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τα «ψεύτικα διλήμματα και να καταψηφίσουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης» ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει ταλέντο στο να εκβιάζει το λαό».

«Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται τελευταία τον πατριωτισμό όταν πρόκειται να πάρει οδυνηρά μέτρα. Αλλά πατριωτισμός σημαίνει συλλογική προσπάθεια ώστε να κάνουμε την χώρα μας καλύτερη. Το ΠΑΣΟΚ θυμάται τον πατριωτισμό όταν πρόκειται να εκβιάσει για ακόμα χειρότερα δεινά. Για εμάς ο πατριωτισμός έχει νόημα όταν μιλά τη γλώσσα της ελευθερίας, όχι του καταναγκασμού, και όταν ανοίγει δρόμους προοπτικής και ελπίδας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει άρθρα του εφαρμοστικού νόμου που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος που από την πλευρά του τον κατηγόρησε ότι είναι «απών από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» ενώ έχει, όπως είπε, ένα εντυπωσιακά συμβατικό λόγο, οικοδομημένο στην παραδοσιακή ξεπερασμένη αντίληψη ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση.

Καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Σε καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου αναμένεται να προχωρήσουν τα κόμματα της Αριστεράς, με την Αλ. Παπαρήγα να σημειώνει ότι η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας έχει ληφθεί.

«Εμείς λέμε, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά είναι πιο επωφελές να προχωρήσουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, παρά να χρεωθούμε το δεύτερο Μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία. Όσοι λένε πως δεν θέλουν ούτε την αναδιάρθρωση ούτε το μεσοπρόθεσμο κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. «Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώστε τη μόνη διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε.

«Τα μέτρα που προωθούνται με το μεσοπρόθεσμο δεν αναστρέφουν την ύφεση. Η ύφεση θα βαθύνει. Ταυτόχρονα δεν διαμορφώνει συνθήκες στοιχειώδους εκκίνησης μια αναπτυξιακής, μιας παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης.

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών» Γιάννης Δημαράς.

Την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή επί του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, έκανε λόγο για νομοθετική υστέρηση, για έλλειμμα εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και έλλειμμα δικαστικής εξουσίας.

Δ.Συμμαχία: Ψήφος κατά συνείδηση στο μεσοπρόθεσμο

Κατά συνείδηση η ψήφος των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη θα ψηφίσει, όπως δήλωσε, "παρών".

"Εύχομαι να επιτραπεί στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Εγώ, θα ψηφίσω παρούσα, γιατί θέλω ξεκάθαρα να κάνω την διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια πολιτική που δεν μπορεί να πετύχει και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που δεν βοηθά και δεν στηρίζει τη χώρα σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή η κ. Μπακογιάννη.

Εχθές, Τρίτη, το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε οι βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Αναλυτικά ο κ Ζαφειριάδης δήλωσε ότι "Η Δημοκρατική Συμμαχία αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην φτάσει η χώρα στη χρεοκοπία" 

Ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι "Οι σημερινές δηλώσεις του ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ανοίγουν το παράθυρο για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προς την κατεύθυνση που έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία και έχει υιοθετήσει η ομάδα των ευρωπαίων Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Ανέφερε τέλος ότι "Το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε οι βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v