ΕΣΕΕ:Ψυχολογική τόνωση στην αγορά η αύξηση μισθών

Ψυχολογική τόνωση στην αγορά θα φέρει η υπέρβαση της αύξησης του βασικού μισθού των εργαζομένων στο εμπόριο, μετά και την αύξηση από 1ης Ιουλίου των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων κατά 1,6%, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

ΕΣΕΕ:Ψυχολογική τόνωση στην αγορά η αύξηση μισθών
Ψυχολογική τόνωση στην αγορά θα φέρει η υπέρβαση της αύξησης του βασικού μισθού των εργαζομένων στο εμπόριο, μετά και την αύξηση από 1ης Ιουλίου των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων κατά 1,6%, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, «η «ψυχολογική» αυτή αύξηση, μέσα στο κλίμα της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα των Μνημονίων και των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων, είναι ένας μεγάλος άθλος και υπερβαίνει τις δυνατότητες των εμπορικών επιχειρήσεων για αυξήσεις στους εργαζόμενους αυτήν την δύσκολη εποχή. Δείχνει, ωστόσο, την θέληση και τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα να πάει κόντρα στο ρεύμα, να αντιστραφεί το κλίμα και να τονωθεί τόσο το εισόδημα των εργαζομένων και καταναλωτών όσο και η κίνηση στην αγορά γενικότερα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συνεχίζει και το 2011 να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην περιστολή του εργατικού κόστους και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, οι ειδικοί ευρωδείκτες δείχνουν ότι η μονάδα υπολογισμού του κόστους ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -6,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,6% και στο σύνολο της ΕΕ των 27 κατά 2,7%.

Η επίδοση της χώρας μας είναι η πιο ανταγωνιστική, με την Ιρλανδία να ακολουθεί με -2,2%. Όλες οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν το κόστος εργασίας τους να αυξάνεται.

Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά -6,2%, έναντι αύξησης 2,3% στην Ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ των 27. Και πάλι, μόνο η Ιρλανδία μας ακολούθησε, με μικρότερη όμως μείωση της τάξης του -2,6%.

Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το πρώτο τρίμηνο φέτος, επιτεύχθηκε μείωση κατά -9,3%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 3,6% και 3,5%. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην περικοπή του μη μισθολογικού κόστους με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.

Η Μάλτα και η Πολωνία πέτυχαν μειώσεις μη μισθολογικού κόστους στο -1,6% και -1,8% αντίστοιχα, με αυξήσεις αποδοχών 1,1 % και 3,5%, σε μία βελτίωση του ανταγωνισμού πιο «φιλική» προς τον εργαζόμενο και τις καταναλωτικές δαπάνες που αυτός στηρίζει.

Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών -6,1% στη βιομηχανία, -1,8% στις κατασκευές και -6,7% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα -9,9%, -0,4% και -9,3%.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου του εμπορίου στην απασχόληση το γεγονός ότι, όταν η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί «στατιστικά» στο 16%, ο κλάδος του εμπορίου αντιστέκεται σθεναρά και παρά τη συνεχή μείωση των εργοδοτών κατά 8%, η ετήσια μεταβολή στη μείωση της απασχόλησης στο εμπόριο περιορίζεται στο 1/3 του ποσοστού της ανεργίας και μόλις στο -5%.

Ο συνδυασμός της μικρής αλλά πολύ σημαντικής, ψυχολογικά, αύξησης των κατώτατων μισθών σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά κατά του μνημονιακού κλίματος, επιτρέποντας μεσοπρόθεσμα ουσιαστικές αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους και τους εργοδότες στο ελληνικό εμπόριο».


*** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με την έρευνα εργατικού δυναμικού α' τριμήνου και το εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας σε ΕΕ και ευρωζώνη α' τριμήνου, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v