To 34% της ζήτησης η/ε από ιδιωτικές μονάδες

Το ρόλο των ανεξάρτητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των μονάδων ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικού κατά την απεργία της ΓΕΝΟΠ, επισημαίνουν οι Σύνδεσμοι Ανεξάρτητων Παραγωγών και Παραγωγών από ΑΠΕ.

To 34% της ζήτησης η/ε από ιδιωτικές μονάδες
Το ρόλο των ανεξάρτητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των μονάδων ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικού κατά τη διάρκεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, επισημαίνουν οι Σύνδεσμοι Ανεξάρτητων Παραγωγών και Παραγωγών από ΑΠΕ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Σύνδεσμοι επισημαίνουν ότι η πρόσφατη
απεργία, ανέδειξε την αξιοπιστία της ιδιωτικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το σημαίνοντα ρόλο που παίζει στην ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας των καταναλωτών στη χώρα μας, καθώς το 34% της ζήτησης καλύφθηκε από τις μονάδες αυτές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Οι ανεξάρτητοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί φυσικού αερίου και τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκει σε ανεξάρτητους παραγωγούς, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης, στον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των οικονομικών επιπτώσεων από την απεργία και στην αποφυγή περισσότερων και πιο εκτεταμένων διακοπών παροχής ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές ή ακόμη και ενός black out.

Απολογιστικά, κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι ανεξάρτητοι σταθμοί φυσικού αερίου και οι σταθμοί ΑΠΕ παρήγαγαν περίπου 500.000 MWh και κατάφεραν να ικανοποιήσουν το 34 % της ζήτησης, προσφέροντας σταθερότητα στο ηλεκτρικό σύστημα και μειώνοντας την ανάγκη εισαγωγών ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας και την κατανάλωση πολύτιμων υδάτινων αποθεμάτων στα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ.

Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού δικαιώνουν τις πολυετείς και επίπονες προσπάθειές μας να αποκτήσουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική απελευθέρωσή της.
 
Προσβλέπουμε δε, στην ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή ανεξάρτητων παραγωγών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη χώρα μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v