Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το rollover, οι οίκοι και η ΕΚΤ

Διαφορετικές και σε ορισμένες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις διατυπώνουν οίκοι αξιολόγησης και θεσμικοί παράγοντες για το γαλλικό σχέδιο. Τι θα οδηγήσει σε χρεοκοπία. Η στάση που κρατά η ΕΚΤ.

Το rollover, οι οίκοι και η ΕΚΤ
Διαφορετικές και σε ορισμένες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις διατυπώνουν οίκοι αξιολόγησης και θεσμικοί παράγοντες αναφορικά με τη γαλλική πρόταση για το εθελοντικό rollover των ελληνικών ομολόγων.

Η S&P έσπευσε, χθες, να σημειώσει ότι πιθανώς το σχέδιο να οδηγεί τους ελληνικούς τίτλους στην κατηγορία SD (selective default).

Στέλεχος της International Swaps and Derivatives Association (ISDA), της αρμόδιας αρχής για να καθορίσει αν υπάρχει "πιστωτικό γεγονός" που οδηγεί σε πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDSs), υποστηρίζει πως είναι απίθανο το γαλλικό σχέδιο να πυροδοτήσει τα CDSs

Η Moody’s, από την πλευρά της, σημειώνει πως η ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν σήμερα οι τράπεζες με νέα 30ετούς ή 5ετούς πιθανώς θα σημάνει ότι αλλάζει η αξία του χαρτοφυλακίου τους. Στάση αναμονής τηρεί η Fitch.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η ΕΚΤ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, εφόσον έστω και ένας από τους οίκους αξιολόγησης διατηρεί τη βαθμολογία των τίτλων πάνω από την κατηγορία "χρεοκοπία".

Μάλιστα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Ewald Nowotny, σε συνέντευξή του σε αυστριακό κανάλι, δήλωσε πως "με εντυπωσιάζει το γεγονός πως οι οίκοι αξιολόγησης είναι πολύ πιο αυστηροί και πιο επιθετικοί σε αυτό το ευρωπαϊκό θέμα απ’ ότι ήταν, για παράδειγμα, σε παρόμοιες περιπτώσεις στη Νότια Αμερική".

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Moody’s

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο rollover των ελληνικών ομολόγων ενδεχομένως να καταγράψουν απομειώσεις, προειδοποίησε η Moody’s, αν και δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις επιπτώσεις του σχεδίου για μετακύλιση του ελληνικού χρέους, ως προς την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, μέχρις ότου υπάρξουν επίσημες και τελικές ανακοινώσεις από την Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η "Wall Street Journal", η Moody’s σε σχετικό σημείωμα -με χθεσινή ημερομηνία- αναφέρει ότι η γαλλική πρόταση θα μπορούσε να συνεπάγεται άμεσες επιβαρύνσεις στην αξία των τίτλων που οι τράπεζες διατηρούν στους ισολογισμούς τους στην κατηγορία "διαθέσιμα προς πώληση", αλλά και στην κατηγορία "διακράτηση ως τη λήξη".


S&P

Το σχέδιο για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Standard & Poor’s.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του, στις 13 Ιουνίου προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "B", υποβάθμιση που εν μέρει αντανακλούσε την εκτίμηση της S&P για αυξανόμενο ρίσκο ότι ένα ενισχυμένο επίσημο πακέτο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης το 2011 - 2014 θα μπορούσε να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με τρόπο τέτοιο τον οποίο ο διεθνής οίκος θεωρεί στην πραγματικότητα χρεοκοπία.

Στην έκθεση της S&P εξετάζεται η σημαντικότερη από τις προτάσεις αυτές, την οποία έθεσε η Federation Bacaire Francaise (FBF), στο πλαίσιο των κριτηρίων με τα οποία ο οίκος αξιολογεί τις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η S&P εκτιμά πως κάθε μία από τις λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει η FBF πιθανότατα ισοδυναμεί με χρεοκοπία, με βάση τα κριτήρια του οίκου.

ISDA

Το γαλλικό σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι απίθανο να πυροδοτήσει την πληρωμή των CDSs, δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. David Geen, υψηλόβαθμο στέλεχος της International Swaps and Derivatives Association (ISDA).

"Όπως το καταλαβαίνω, το γαλλικό σχέδιο είναι μία αποτελεσματική πρόταση για εθελοντική μετακύλιση και γενικότερα μιλώντας μια εθελοντική μετακύλιση δεν πυροδοτεί τα CDSs", ανέφερε το στέλεχος της ISDA.

Σημειώνεται ότι η ISDA έχει τον τελικό λόγο για το αν έχει συμβεί όντως ένα πιστωτικό γεγονός και για το πότε πυροδοτούνται τα CDSs.


EKT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν υπάρξει υποβάθμιση στην κατηγορία "χρεοκοπία" από όλους τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφέρει δημοσίευμα των "Financial Times", επικαλούμενο πηγή του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Βάσει του δημοσιεύματος, πλέον υπάρχει έδαφος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν τους ελληνικούς τίτλους σε "επιλεκτική χρεοκοπία" με το γαλλικό σχέδιο για rollover των ελληνικών ομολόγων.


Fitch

"Εάν δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική γνώμη για το εάν μια μετακύλιση ή άλλη απόφαση σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα θα συνιστά πιστωτικό γεγονός από άποψη αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας", σχολιάζει ο οίκος Fitch.

Ο οίκος απάντησε διά στόματος του managing director, κ. David Riley, σε άρθρο των "Financial Times" της προηγούμενης εβδομάδας, όπου αναφέρεται πως "η Fitch έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο χρεοστασίου, υπό το σενάριο 'μετακύλισης' των ελληνικών ομολόγων".

Απαντώντας, λοιπόν, ο κ. Riley επαναλαμβάνει ότι αυτός ο σχολιασμός καθρεφτίζει μερικώς μόνο τη θέση του οίκου και αναφέρει πως, για παράδειγμα, μια "πρωτοβουλία της Βιέννης", που θα εμπεριέχει εθελοντική μετακύλιση ελληνικών ομολόγων σε ομόλογα με παρόμοιους όρους, πιθανότατα θα επιφέρει πιστωτικό γεγονός από μέρους της Fitch.

"Αν μοιάζει με χρεοστάσιο, θα το αξιολογήσουμε ως χρεοστάσιο", λέει ο κ. Riley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v