Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι επισφάλειες

Άγγιξαν το 14% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φόβοι για αύξηση στο 16% στα τέλη του έτους. Πώς κατανέμονται ανά κατηγορία, τι αναδιαρθρώσεις κάνουν οι τράπεζες. Ζητείται άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων.

Τράπεζες: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι επισφάλειες
Στη δίνη των δανείων σε καθυστέρηση είναι εγκλωβισμένες οι ελληνικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων με σιωπηρό τρόπο αναδιαρθρώνουν τα δάνεια ιδιωτών και επιχειρηματιών, σχεδόν σε μηνιαία βάση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν δύο στόχους.

Πρώτον, να αποφευχθεί τυχόν μαζικό κλείσιμο
μικρών, μεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων και, δεύτερον, να διατηρηθούν οι δείκτες των επισφαλειών ανά κατηγορία δανείων σε ανεκτά για την εποχή και τη συγκυρία επίπεδα.

Ο συνολικός δείκτης κυμαίνεται στην περιοχή του 14%, ποσοστό που οι εκτιμήσεις το έφεραν για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης και ανά κατηγορία διαμορφώνονται στο 11% - 12%, ήτοι 8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 79,8 δισ. ευρώ, για τα στεγαστικά δάνεια, 23%, ήτοι 7,8 δισ. ευρώ, για τις χορηγήσεις της καταναλωτικής πίστης (σύνολο 33,9 δισ. ευρώ) και 9%, ήτοι 10 δισ. ευρώ, στα επιχειρηματικά.

"Οι επισφάλειες παίρνουν τεράστιες διαστάσεις και εάν δεν πραγματοποιούνταν οι τεχνικές και απαραίτητες αναδιαρθρώσεις τότε το φαινόμενο θα ήταν ανεξέλεγκτο", τονίζει στο euro2day στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

"Οι έξτρα φόροι, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών αναμένεται να επηρεάσουν τα νοικοκυριά το τελευταίο τετράμηνο του 2011 και να αυξήσουν την αδυναμία αποπληρωμής των μηνιαίων δόσεων", συμπληρώνει ο συνομιλητής μας και εκτιμά πως "μολονότι οι τράπεζες θα εντείνουν τους επόμενους μήνες τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 16%, ίσως και υψηλότερα".

Στο ερώτημα τι θα γινόταν εάν δεν πραγματοποιούνταν οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων ο συνομιλητής μας τονίζει με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο: "Στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό ανά κατηγορία θα ήταν διπλάσιο!".

Το αγκάθι των πλειστηριασμών

Στο πλαίσιο της έξαρσης των επισφαλειών, οι τραπεζίτες έχουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στους πλειστηριασμούς. "Η συνεχής αναβολή των πλειστηριασμών ανά εξάμηνο έχει προκαλέσει συσσώρευση δομικής πλέον φύσεως προβλημάτων.

Χονδρικά, σήμερα υπάρχουν 1 εκατομμύριο υποθήκες, εκ των οποίων το 20% είναι προβληματικό, δηλαδή 150.000 με 200.000 ακίνητα έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα", αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και συνεχίζει: "Έχουμε ζητήσει, άτυπα, από την κυβέρνηση να δει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και σταδιακά να ανοίξει τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε η αγορά να εκτονωθεί σιγά-σιγά. Κι αυτό γιατί, όταν γίνει η άρση, τότε θα δούμε κραχ στην αγορά ακινήτων και θα συμπαρασύρει και το τραπεζικό σύστημα".
 
Όσο για την απάντηση από την πολιτική ηγεσία, είναι αρνητική τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011, καθώς εν μέσω μνημονίου, μεσοπρόθεσμου και φοροεπιδρομής κανένας δεν θα τολμούσε την άρση των πλειστηριασμών. Να σημειωθεί ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπήρχε διάταξη η οποία απαγορεύει, μέχρι το τέλος του 2011, τη διενέργεια πλειστηριασμών για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ και για την πρώτη ή μοναδική κατοικία.

*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v