Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΕΘ: Συμμετοχή σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα

Στην υλοποίηση τεσσάρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμμετέχει το ΕΒΕΘ, έχοντας ως εταίρους του φορείς και Πανεπιστήμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών και στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στην υλοποίηση τεσσάρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμμετέχει αυτή την περίοδο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχοντας ως εταίρους του φορείς και Πανεπιστήμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών και στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
 
Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων που «τρέχει» ήδη το Επιμελητήριο, ξεπερνά τις 580.000 ευρώ. Τα προγράμματα παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ από τον προϊστάμενο του τμήματος Μελετών και Ερευνας του Επιμελητηρίου, Αντώνη Μπούμπουλα.

Ειδικότερα, το ΕΒΕΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα Wide επιδιώκοντας την προώθηση -μέσω της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων φορέων- της οργανωσιακής καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Εταίροι του ΕΒΕΘ στην υλοποίηση του προγράμματος είναι φορείς από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονται τα εξής: 

* Εντοπισμός τουλάχιστον 40 ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμμετάσχουν, μαζί με 120 επιχειρήσεις από τις άλλες χώρες, μέσω της συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου, σε έρευνα για την καταγραφή των κρίσιμων σημείων τους, των αδυναμιών και των αναγκών τους. Δέκα επιχειρήσεις από κάθε χώρα (40 συνολικά) θα επιλεγούν προκειμένου να λάβουν δωρεάν υποστήριξη στην εφαρμογή δράσεων οργανωσιακής καινοτομίας. 

* Επιλογή ειδικών συμβούλων, για την υποστήριξη των 10 επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση και υλοποίηση σχεδίων παραγωγικής / εμπορικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους, με στόχο την ανάπτυξη νέων διαδικασιών management και νέων τρόπων διαχείρισης των εσωτερικών πόρων, που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους 

* Δημιουργία βιβλίου καλών πρακτικών με παράθεση των 40 εξατομικευμένων σχεδίων επιχειρηματικής ανάπτυξης

* Διοργάνωση Διεθνούς Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, με τμήματα B2B και G2B, αφιερωμένα στην σύναψη συνεργασιών μεταξύ φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για επιχειρηματική δράση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν 10 επιχειρήσεις από κάθε χώρα του έργου

Η περίοδος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος λήγει στις 30/03/2013 και ο προϋπολογισμός (όσον αφορά στις δράσεις που αφορούν το ΕΒΕΘ) είναι 195.010 ευρώ (75% κοινοτική χρηματοδότηση και 25% εθνική συμμετοχή). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.563.374 ευρώ.

--- Μεταφορά χημικών προϊόντων

Με στόχο τη βελτίωση των μεταφορών των χημικών προϊόντων την περιοχή της Μεσογείου το ΕΒΕΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα Losamedchem που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31/05/2013. Οι εταίροι του είναι φορείς από την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Οι κύριες δράσεις που έχει αναλάβει το ΕΒΕΘ είναι οι εξής:

* Ανάλυση SWOT για τις μεταφορές χημικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
* Καταγραφή καλών πρακτικών στις μεταφορές χημικών προϊόντων, στην περιοχή. 
* Μελέτη βιωσιμότητας προτάσεων βελτίωσης στα λιμάνια της περιοχής. 
* Μελέτη βιωσιμότητας προτάσεων βελτίωσης των Θαλάσσιων Λεωφόρων και της ασφάλειας των θαλασσίων μεταφορών για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
* Μελέτη βιωσιμότητας προτάσεων βελτίωσης της Διατροπικότητας στην περιοχή. 
* Συγκρότηση και λειτουργία της τοπικής ομάδας διαλόγου και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο του έργου LOSAMEDCHEM.

Ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά το ΕΒΕΘ είναι 181.160 ευρώ (75% Κοινοτική Χρηματοδότηση – 25% Εθνική Συμμετοχή) και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου 1.668.180 ευρώ.

--- Στοχευμένες περιοχές

Επίσης, το ΕΒΕΘ υλοποιεί (έως τις 28/02/1013) το Egnatia VAE (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013) με στόχο την υποστήριξη, ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, ανέργων γυναικών και νέων αλλά και ήδη υφισταμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε στοχευμένες περιοχές της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας, που είναι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά – οικονομικά κέντρα και γειτνιάζουν με τους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού.

Εταίροι του ΕΒΕΘ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο του Blagoevgrad «Neofit Riski» και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Blagoevgrad.

Οι δράσεις που προβλέπονται έχουν ως ακολούθως:

* Υλοποίηση σεμιναρίου 100 ωρών για 20 Ελληνες μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης και management 
* Δημιουργία, στελέχωση και λειτουργία ενός Κέντρου Επιχειρηματικής Υποστήριξης, το οποίο θα στεγαστεί στο χώρο του ΕΒΕΘ 
* Κατ’ ιδίαν υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης σε 25 νέους επιχειρηματίες και γυναίκες, καθώς και σε 20 μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιa ένα σύνολο 200 ωρών 
* Υπηρεσίες tele - consulting σε 25 νέους επιχειρηματίες και γυναίκες, καθώς και σε 20 ΜΜΕ για ένα σύνολο 200 ωρών

Ο προϋπολογισμός που αφορά το ΕΒΕΘ είναι 172.800 ευρώ (85% κοινοτική χρηματοδότηση και 15% εθνική συμμετοχή) και συνολικά για το έργο ανέρχεται στα 1.297.445 ευρώ.

--- Πετυχημένοι μετανάστες

Η ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών μεθόδων που αξιοποιούν την εμπειρία επιτυχημένων μεταναστών επιχειρηματιών είναι στόχος του προγράμματος Elie (στο πλαίσιο του ERASMUS – LIFE LONG LEARNING) που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30/09/2012. Εταίροι του ΕΒΕΘ σε αυτό είναι φορείς και Πανεπιστήμια από την Αγγλία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ελλάδα.

Οι κύριες δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Elie από το ΕΒΕΘ είναι: 

* Καταγραφή των εμπειριών 50 μεταναστών επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη και σε βάθος ανάλυση 10 χαρακτηριστικών περιπτώσεων (Case studies) 
* Παραγωγή φυλλαδίων, εκδηλώσεις. 
* Διοργάνωση συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων που αφορούν το ΕΒΕΘ είναι 34.185 ευρώ (75% Κοινοτική Χρηματοδότηση και 25% Ίδια συμμετοχή) και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου 398.232 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο