Μειώνονται φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων

Μείωση φορολογικών συντελεστών για νομικά πρόσωπα, κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις φοροαπαλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση.

Μειώνονται φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων
Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με απώτερους στόχους την εγκαθίδρυση φορολογικής δικαιοσύνης και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης, είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητες που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το καθεστώς φορολόγησης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα βρεθεί στο επίκεντρο της φορολογικής μεταρρύθμισης, με αιχμή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα και την παράλληλη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν γι' αυτά, αλλά και την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για όλες τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει το κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50% (κοντά στα 4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που είναι τώρα).

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει το μήνυμα στις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή ακόμα και σε αυτές που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα ότι το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί, ενώ προς κατάργηση οδεύει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.

Ως προς τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, διαπιστώνοντας ότι οι υψηλοί συντελεστές δεν οδήγησαν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά αντίθετα στη διόγκωση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης:

*Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Tο κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

*Μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων. Μελετάται η μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και άλλων μέτρων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (Α.Ε., ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση του συντελεστή στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι φοροαπαλλαγές που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

*Μειώνεται ο ΦΠΑ, από το 23% στο 20% ο υψηλός συντελεστής (θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.) και στο 10% (από 13%) ο χαμηλός συντελεστής, με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα και τα τιμολόγια. Ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5%, που εφαρμόζεται στα φάρμακα, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε βιβλία, εφημερίδες, θέατρα, θα καταργηθεί.

*Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

*Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Πιθανότατα εντός της εβδομάδας ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Φαίνεται πάντως να διατηρεί τμήμα του προηγούμενου σχεδίου που προέβλεπε την κατάργηση 213 εφοριών.

Στοίχημα…

Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο η υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως η κάλυψη της «τρύπας» των εσόδων, η οποία ξεπερνά στο εξάμηνο τα 2 δισ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιφορτιστεί με την αποστολή όλων των σημειωμάτων που αφορούν σε έκτακτες εισφορές.

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα «ραβασάκια» για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τα τέλη κυκλοφορίας, τις έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες και τους φόρους στην ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μία φορά τα «φθηνά» τσιγάρα, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, καφετέριες, ψητοπωλεία κ.λπ., τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v