Πότε δεν συμφέρουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Για καταναλώσεις πάνω από 1.700 κιλοβατώρες το 4μηνο, συμφέρει κάποιος να επιλέξει προμηθευτή άλλον από τη ΔΕΗ. Προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή να υπολογίσει ο καταναλωτής με ακρίβεια το ύψος της κατανάλωσής του.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πότε δεν συμφέρουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Για καταναλώσεις πάνω από 1.700 κιλοβατώρες το 4μηνο, συμφέρει κάποιος να επιλέξει προμηθευτή άλλον από τη ΔΕΗ και αυτό αφού πρώτα διαπιστώσει με ακρίβεια το ύψος της κατανάλωσής του.

Για μικρότερες καταναλώσεις το τετράμηνο, τα φθηνότερα τιμολόγια είναι αυτά που προσφέρει η ΔΕΗ.

Αυτά προκύπτουν από τους συγκριτικούς πίνακες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι πίνακες αφορούν κυρίως στις καταναλώσεις των νοικοκυριών, ενώ η σύγκριση έγινε με αναγωγή ανά τετράμηνο των χρεώσεων που προσφέρει η κάθε εταιρία, καθώς τα τιμολόγια των ανεξάρτητων προμηθευτών είναι σχεδιασμένα για διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Από τους πίνακες της ΡΑΕ, στους οποίους συγκρίνονται οι χρεώσεις της ΔΕΗ και των εταιριών Εnerga και Aegean, προκύπτει ότι στις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο οι τιμές που προσφέρουν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές είναι μέχρι και 100% υψηλότερες από αυτές της ΔΕΗ.

Εκπτώσεις έναντι της ΔΕΗ από 2% έως και 17% προσφέρουν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, για την κατηγορία 900 - 1.200 κιλοβατώρες, αλλά μόνο σε σύγκριση με τις χρεώσεις τριφασικών παροχών της ΔΕΗ και όχι των μονοφασικών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκπτώσεις των ανεξάρτητων ισχύουν για συγκεκριμένα μεγέθη κατανάλωσης.

Ειδικότερα, για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών το 4μηνο η ΔΕΗ προσφέρει τιμολόγιο 131,22 ευρώ στη μονοφασική παροχή και 143,09 στην τριφασική. Για την ίδια κατανάλωση η Aegean δίνει 140,14 ευρώ και η Energa 118,67 ευρώ.

Το ενδιαφέρον, στην ουσία, βρίσκεται πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Για την κατανάλωση των 2.100 κιλοβατωρών η ΔΕΗ προσφέρει 304,78 ευρώ στη μονοφασική και 321,45 στην τριφασική. Για την ίδια κατανάλωση η Aegean προσφέρει 324,1 και η Energa 287,83.

Για ακόμη μεγαλύτερες καταναλώσεις, τα πακέτα των ανεξάρτητων παρουσιάζουν ενδιαφέρον έναντι της ΔΕΗ. Για παράδειγμα, στις 3.800 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ προσφέρει 565,82 και 582,49 ευρώ αντίστοιχα στη μονοφασική και τριφασική παροχή. Για την ίδια κατανάλωση η Aegean προσφέρει πακέτο 544,11 ευρώ και η Energa 633 ευρώ.

Αυτό που γίνεται φανερό από τη σύγκριση των τιμολογίων της ΔΕΗ με αυτά της Aegean και της Energa είναι ότι κάθε εταιρία έχει τη δική της πολιτική. Έτσι, σε συγκεκριμένο εύρος κατανάλωσης, μπορεί η μία ιδιωτική εταιρία να είναι φθηνότερη από τη ΔΕΗ και η άλλη ακριβότερη.

Με τα δεδομένα αυτά, η ΡΑΕ συνιστά στους καταναλωτές πριν αποφασίσουν να αλλάξουν προμηθευτή να συγκεντρώνουν τα στοιχεία από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (4μηνιαίοι) για ένα δωδεκάμηνο, ώστε να βλέπουν πώς κυμαίνεται η κατανάλωση ανάλογα μέσα στο έτος (εποχικότητα).

Με βάση την 4μηνιαία κατανάλωση, θα μπορούν με τη χρήση των πινάκων της ΡΑΕ να βρουν το κόστος ανά προμηθευτή και ανά πακέτο (ισχύει μόνο για τους προμηθευτές που προσφέρουν εναλλακτικά πακέτα), ώστε να εντοπίσουν την πιο συμφέρουσα για αυτούς τιμολόγηση.

Το πακέτο ή το τιμολόγιο που θα επιλέξουν από συγκεκριμένο προμηθευτή προκύπτει από το σύνολο των ετήσιων καταναλώσεων ενός νοικοκυριού. Διότι, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο 4μηνο, ενδεχομένως να είναι φθηνότερο για τα άλλα δύο 4μηνα, και τελικά να προκύπτει όφελος στο σύνολο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v