Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εφαρμογή οι ποινές για τα ληξιπρόθεσμα

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 € θα αποτελούν ποινικό αδίκημα μετά την πάροδο 4 μηνών από την καθυστέρηση καταβολής του χρέους, σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σε εφαρμογή οι ποινές για τα ληξιπρόθεσμα
Ποινικό αδίκημα είναι πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την καθυστέρηση καταβολής του χρέους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το αδίκημα χαρακτηρίζεται στιγμιαίο και παραγράφεται μετά την πάροδο 5ετίας.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο για το θέμα, στην οποία επισημαίνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θεωρούνται διαρκές ποινικό αδίκημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Προσδιορίζεται μάλιστα πως οι ανοιχτές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31/3/2011 (οπότε και δημοσιεύτηκε ο νόμος) θεωρούνται στιγμιαίο ποινικό αδίκημα, που θα παραγραφεί το 2016.

Στην ίδια εγκύκλιο προσδιορίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δίκης η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της ΔΟ Υ για ρύθμιση της οφειλής τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο.

Ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31/3/2011, η εγκύκλιος προσδιορίζει ότι θα θεωρηθούν ποινικό αδίκημα την 1η/8/2011 στις εξής περιπτώσεις:

*Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η/3/2011
*Οφειλών συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες (δηλ. δεν είχε διαπραχθεί το αδίκημα κατά τις προγενέστερες διατάξεις)

Αντίθετα, για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 31/3/2011 (δηλ. είχε διαπραχθεί το αδίκημα) εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προγενέστερες διατάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v