Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβίωση περαίωσης, κατάργηση απορρήγου

Κανενός είδους απόρρητο για τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ του υπουργείου Οικονομικών. Έρχεται «ψαλίδι» σε τρία επιδόματα που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης.

Αναβίωση περαίωσης, κατάργηση απορρήγου
Την περαίωση του 2010, για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσεις της περιόδου 2000 - 2009, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 40 εκατ. ευρώ, επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Προχωρά και σε ένα τολμηρό και πρωτόγνωρο μέτρο, αίροντας κάθε είδους απόρρητο (φορολογικό, τραπεζικό κ.λπ.) για τους ιδιώτες ντετέκτιβ που θα «συνδράμουν» το υπουργείο Οικονομικών στον εντοπισμό μεγάλων φοροφυγάδων.

Για την περαίωση η σχετική διάταξη αναφέρει ότι δίνεται η δυνατότητα να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός επιτηδευματιών, εφόσον δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τον έλεγχο. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στα έσοδα του Δημοσίου και επιπλέον θα απελευθερώσει ελεγκτικό δυναμικό το οποίο θα μπορέσει να ασχοληθεί με τον έλεγχο σοβαρότερων υποθέσεων και επιτηδευματιών που θα προκύψουν εντός του δείγματος, μέσω ανάλυσης κινδύνου.

Όσοι δεν είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση καθώς και όσοι εξαιρέθηκαν με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 40 εκατ. ευρώ (από 20 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο περυσινός νόμος) μπορούν τώρα να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι και το 2009. Έχουν διορία μέχρι τις 31/10/2011 ή εντός πέντε ημερών στην περίπτωση όπου λάβουν σημείωμα για έλεγχο.

Ο περυσινός νόμος προέβλεπε ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση από 300 ευρώ για τηρούντες βιβλία Α΄ κατηγορίας και 500 ευρώ για Β΄ κατηγορίας και φτάνουν στα 700 ευρώ για Γ΄ κατηγορίας, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκαν σε 700 ευρώ για Β΄ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για Γ΄ κατηγορίας. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και το υπόλοιπο εξοφλείται σε 6 δόσεις για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, σε 8 για 5.001 - 10.000 ευρώ, σε 12 για 10.001 - 15.000 ευρώ, σε 18 για 15.001 - 20.000 ευρώ και σε 24 δόσεις για ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Παρέχεται έκπτωση 10% σε εφάπαξ εξόφληση.

Επίσης, στο φορολογικό πεδίο, προβλέπεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να αναθέσει σε ελεγκτικές εταιρίες ή σε δικηγορικά γραφεία τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστούν.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα αφενός στον υπουργό Οικονομικών να χορηγεί στοιχεία των φορολογουμένων σε ιδιώτες που έχουν την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφετέρου και στην κυβέρνηση να προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων.

Τα επιδόματα…

Η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου έφερε στο φως μία επερχόμενη, όπως φαίνεται, διάταξη για τη μείωση των επιδομάτων κινήτρου απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι τόσο στον στενό δημόσιο τομέα όσο και στον ευρύτερο.

Δεδομένου ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχει το συγκεκριμένο άρθρο για τη μείωση των επιδομάτων, δεν υπάρχουν ούτε λεπτομέρειες για το ύψος της περικοπής. Από το υπουργείο Οικονομικών επισήμαιναν χθες πως ισχύει ό,τι περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και όχι στην αιτιολογική έκθεσή του.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά 50%, ενώ μάλλον αντίστοιχη θα είναι και η περικοπή των άλλων δύο επιδομάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως "κρίνεται αναγκαία η μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης".

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του κινήτρου απόδοσης, που είναι καθολικό επίδομα και το λαμβάνουν όλοι, οι μειώσεις στις άλλες δύο κατηγορίες επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους υπαλλήλους που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιδόματα.

Για παράδειγμα, επίδομα ειδικής απασχόλησης παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται από 88 ευρώ έως 235 ευρώ) αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ).

Το κίνητρο απόδοσης κινείται από 57 έως 100 ευρώ και θα μειωθεί κατά 50%. Όπως φαίνεται, αυτή η ρύθμιση, εφόσον δεν συμπεριληφθεί τελικά στο πολυνομοσχέδιο, θα περάσει σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, αφού έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μισθώματα…

Πέραν αυτών, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία μειώνονται κατά 20% τα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για ακίνητα τα οποία μίσθωσε μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010. Για όσους ιδιοκτήτες έχουν ήδη συμφωνήσει μείωση του μισθώματος από την 1η Ιουλίου 2010 και αυτή φτάνει στο 20% δεν θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή. Στις περιπτώσεις, όμως, όπου αυτή η μείωση είναι μικρότερη του 20%, τότε θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Επίσης, εφόσον μετά την 1η Ιουλίου 2010 είχαν αναπροσαρμοστεί τα μισθώματα του Δημοσίου, η αναπροσαρμογή αυτή καταργείται και η καταβληθείσα συμψηφίζεται με τα οφειλόμενα μισθώματα.

Επιπλέον, για την περικοπή των δαπανών του κράτους ορίζεται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ότι τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι κρατικοί φορείς για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013. Η μείωση κατά 20% θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και υπολογίζεται στο ύψος του μισθώματος που καταβαλλόταν για τη χρήση Ιουλίου 2010.

Στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται, παράλληλα, ότι για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού και Παρακολούθησης της εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

Ακόμα:

- Στέλνονται εκκαθαριστικά σημειώματα σε όσους έχουν εισπράξει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν τους δήλωσαν (πληρωμή σε 3 δόσεις).
- Παρατείνεται κατά 1 χρόνο -μέχρι τα τέλη του 2012- η παραγραφή υποθέσεων.
- Όσοι δήλωσαν τα σκάφη τους ως επαγγελματικά μπορούν να τα δηλώσουν ως ιδιωτικά και να πληρώσουν αμέσως τον ΦΠΑ που γλίτωσαν.
- Δίνεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους να ρυθμίσουν χρέη προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους. Η ρύθμιση οφειλών πραγματοποιείται με υποβολή δηλώσεων μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, εφόσον οι οφειλές καταβληθούν εφάπαξ, ενώ, αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για τις περιπτώσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση άρχισε να ισχύει μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις όπου η φορολογική υποχρέωση εμφανίστηκε μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v