Ταξί: Σκληραίνουν στάση υπουργείο-αυτοκινητιστές

Εμμένουν στις θέσεις τους και σκληραίνουν τη στάση τους το υπουργείο Μεταφορών και οι αυτοκινητιστές ταξί, που βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή κόντρα λόγω της προωθούμενης απελευθέρωσης του κλάδου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ταξί: Σκληραίνουν στάση υπουργείο-αυτοκινητιστές
Εμμένουν στις θέσεις τους και σκληραίνουν τη στάση τους το υπουργείο Μεταφορών και οι αυτοκινητιστές ταξί, που βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή κόντρα λόγω της προωθούμενης απελευθέρωσης του κλάδου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, που συνεδρίασαν το πρωί, αποφάσισαν την παράταση των απεργειακών τους κινητοποιήσεων έως τα ξημερώματα της Πέμπτης. Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.

Οι αυτοκινητιστές αντιδρούν στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, το οποίο προωθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Ραγκούσης, αγνοώντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τον προκάτοχό του κ. Ρέππα. Οι αυτοκινητιστές απειλούν με κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση όπου το υπουργείο Μεταφορών συνεχίσει να τηρεί αδιάλλακτη στάση και δεν δεχτεί να ξεκινήσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα που είχε συμφωνηθεί.

Την ίδια όμως ώρα, το υπουργείο ακολουθεί και εκείνο σκληρή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτός.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η κινητοποίηση των αυτοκινητιστών ταξί, η οποία ειδικά στην πρωτεύουσα προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με το υπουργείο Υποδομών, που αποδίδει τις κινήσεις των ταξιτζήδων σε πολιτική ενθάρρυνση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι "ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και θα εξελιχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα".

Το υπουργείο σημειώνει: "Οι μορφές κινητοποιήσεων που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες των ταξί όχι μόνο είναι από κάθε άποψη απαράδεκτες αλλά και δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά, ο διάλογος θα εξελιχθεί όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή".

Απάντηση της Ν.Δ.

Η απάντηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μιχελάκης είπε: "Αντί να απολογηθεί για το χάος που προκάλεσε η βεντέτα του με τον κ. Ρέππα και η παράλογη απόφασή του να ακυρώσει με το έτσι θέλω τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τους οδηγούς ταξί, ο κ. Ραγκούσης ανακαλύπτει συνωμοσίες για δήθεν πολιτική ενθάρρυνση στις σημερινές κινητοποιήσεις".

Σε ανταπάντησή του το υπουργείο σημειώνει ότι κ. Σαμαράς συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο του ανεύθυνου λαϊκισμού, δίνοντας τώρα μάχη να μην προχωρήσει η απελευθέρωση των ταξί.

Εισαγγελική παρέμβαση

Το κυκλοφοριακό χάος που προκλήθηκε από πολύ νωρίς χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στη συνέχεια και στο κέντρο της πόλης προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Ελένης Ράικου, η οποία με εντολή της ζήτησε να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών, καθώς και εντολή στις Αρχές σε περίπτωση όπου οι αυτοκινητιστές δεν συμμορφώνονται να κατάσχονται τα οχήματά τους.

Οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα κυρίως στην ακτή Ξαβερίου, όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια, καθώς οι τουρίστες δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για να επισκεφθούν τουριστικούς χώρους της Αθήνας.

Επίσης, καθυστερήσεις σημειώθηκαν και σε 15 πτήσεις λόγω της αδυναμίας των επιβατών να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο αφού οι αυτοκινητιστές είχαν αποκλείσει και την Αττική Οδό.

Πρόταση

Η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή όπου παρέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν:

*Καθιέρωση αλγόριθμου (πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια), βάσει του οποίου υπολογίζεται το πόσα οχήματα αντιστοιχούν σε 1.000 κατοίκους.
*Διατήρηση των εδρών για τα ταξί της επαρχίας, αλλά μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους, προκειμένου να καθορίζουν τα όρια μετακίνησης των ταξί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v