11 χρόνια για ένα έργο πληροφορικής!

Τη στιγμή που η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών από το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Ανάπτυξης αδυνατεί να κατακυρώσει σχετικό έργο που είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ το 2000!

11 χρόνια για ένα έργο πληροφορικής!
Τη στιγμή που η τρόικα ζητά την άμεση εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών από το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Ανάπτυξης αδυνατεί να κατακυρώσει σχετικό έργο που είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ το 2000 και ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2006. Έντεκα χρόνια μετά την ένταξη στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πέντε μετά τον διαγωνισμό, οι υπεύθυνοι δυσκολεύονται να αναθέσουν το έργο στην Intracom IT Services, που έχει επικρατήσει.

Γιατί; Γιατί μια άλλη εταιρία έχει δηλώσει προ ενάμισι έτους πως παραχωρεί δωρεάν σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών στο Δημόσιο. Η εταιρία (European Dynamics) που παρέχει δωρεάν το σύστημα είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό και είχε χάσει. Το ζήτημα είναι πως υποστηρίζει ότι το ίδιο σύστημα έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Κύπρο. Συνεπώς, ποιος υπογράφει σύμβαση 8 εκατ. ευρώ όταν υπάρχει προσφορά για δωρεάν παραχώρηση ενός συστήματος; Αλλά και η Intracom απειλεί με προσφυγές, ως μειοδότης του σχετικού διαγωνισμού. Μύλος...

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην τρόικα πως εντός του Ιουλίου θα δοκιμαστεί μια πιλοτική έκδοση (στην ηλεκτρονική διεύθυνση agora.gov.gr) του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών ώστε σταδιακά να επιβληθεί η χρήση του από τις υπηρεσίες. Μάλλον δεν τους έχει ενημερώσει πως ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου που εντάχθηκε στο ΚΠΣ το 2000...

Μέσω ενός τέτοιου συστήματος, το Δημόσιο θα διοργανώνει ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών. Οι προκηρύξεις θα παρέχονται ηλεκτρονικά, οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν τυποποιημένες ψηφιακές σελίδες και το Δημόσιο θα δέχεται προσφορές με ηλεκτρονικό τρόπο ακόμα και για δημόσια έργα (σε δεύτερο στάδιο). Η τρόικα θεωρεί πως έτσι θα περιοριστούν οι επιφυλάξεις των υποψηφίων για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι ανάδοχοι στις δημόσιες συμβάσεις και συνεπώς θα μειωθούν και οι προσφυγές, οι οποίες οδηγούν ακόμα και σε πολυετείς καθυστερήσεις έργων.

Η πρωτοβουλία συνδέεται με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΣ), που προβλέπεται σε σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέσα από το κεντρικό σύστημα προμηθειών η τρόικα εκτιμά πως μπορούν να εξοικονομηθούν 275 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014, δηλαδή το 0,1% του ΑΕΠ. Το σύστημα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τον Ιούνιο του 2012, αλλά πρώτα πρέπει να βρεθεί ο ανάδοχος.

Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών εντάχθηκε (με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ) επί κυβέρνησης Σημίτη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας", αλλά ξεχάστηκε. Επί χρόνια ήταν στα συρτάρια των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούνιο του 2009 ανακοινώθηκε πως μειοδότης του διαγωνισμού ήταν η Intracom IT Services με προσφορά 8 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχτεί στις 27 Απριλίου 2006 και τότε η Altec είχε καταθέσει τη φθηνότερη προσφορά. Μάλιστα, είχε γίνει δεκτή από την Επιτροπή Αξιολόγησης μολονότι η εταιρία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης. Στην πορεία επικράτησε η Intracom. Δηλαδή, χρειάστηκαν 6 χρόνια από την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" και τρία χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρούμε μειοδότη. Πέρασαν άλλα δύο χρόνια, χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Με την αλλαγή κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου αποφάσισε να απευθυνθεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη οργανωμένες ηλεκτρονικές αγορές (e-marketplaces) και να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τους όταν θέλει να προχωρήσει σε αγορές εξοπλισμού ή άλλες προμήθειες, μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Είχαν επιλεγεί οι ιδιωτικές εταιρίες, αλλά οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, για άγνωστους λόγους, είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε αριθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v