Ταξί: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων

Πληθώρα αιφνιδιαστικών κινητοποιήσεων από την πλευρά των αυτοκινητιστών θα πρέπει να αναμένεται από σήμερα στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ταξί: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων
Πληθώρα αιφνιδιαστικών κινητοποιήσεων από την πλευρά των αυτοκινητιστών θα πρέπει να αναμένεται από σήμερα στο πλαίσιο της απεργίας διαρκείας των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννη Ραγκούση.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης των αυτοκινητιστών έξω από το υπουργείο, για τις δύο πλευρές φάνηκε η πλήρης διαφωνία σε σχέση με το μέλλον του επαγγέλματος και δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής αφού τόσο ο υπουργός όσο και οι αυτοκινητιστές παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί προσήλθαν με την πάγια θέση τους για τη διεξαγωγή διαλόγου -εξάμηνης διάρκειας- προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των αδειών που θα εκδίδονται με βάση τον αλγόριθμο που όριζε την προηγούμενη συμφωνία.

Ο υπουργός Μεταφορών εμφανίστηκε επικριτικός τόσο για τους αυτοκινητιστές, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις εν όσω εξελισσόταν ένας διάλογος, όσο και για τον προκάτοχό του κ. Ρέππα, στον οποίο καταλόγισε προσωπικές πολιτικές.

Στην εισήγησή του ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων έχει ήδη νομοθετηθεί, ωστόσο και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο κλάδος των αυτοκινητιστών ταξί είχε καταλήξει σε διαφορετική συμφωνία με τον προηγούμενο υπουργό.

Ραγκούσης: Δεν με δεσμεύουν οι αποφάσεις Ρέππα

"Υπήρξε μια συμφωνία, η οποία θα κατέληγε σε προεδρικό διάταγμα, ποτέ όμως δεν καταλάβατε ότι αυτό το προεδρικό διάταγμα δεν θα το υπέγραφε ο Δημήτρης ο Ρέππας, αλλά ο Γιάννης ο Ραγκούσης, με τον οποίο δεν είχατε μιλήσει ποτέ", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών. Ο κ. Ραγκούσης, στη συνέχεια, τόνισε ότι όσα προέβλεπε το Π.Δ. δεν ήταν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης, που ο ίδιος θα ήταν υποχρεωμένος να σεβαστεί, αλλά αποφάσεις του κ. Ρέππα, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δέσμευαν τον επόμενο υπουργό.

"Ο νόμος δεν επιτρέπει σε κάθε υπουργό να κλείνει ένα επάγγελμα"

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σημείωσε ότι ο ίδιος που καλείται να υπογράψει το Π.Δ. έχει διαφορετικές απόψεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο νόμος 3919 δεν αφήνει γενικά και αόριστα σε κάθε υπουργό τη δυνατότητα να εκδίδει προεδρικό διάταγμα και να κλείνει ένα επάγγελμα.

Αυτή η δυνατότητα, σημείωσε, δίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου εξυπηρετούνται επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η εθνική ασφάλεια, η δημόσια ασφάλεια, η δημόσια υγεία κ.λπ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα θέσει υπόψη των αυτοκινητιστών τις θέσεις του υπουργείου για τους κανόνες με τους οποίους θα ανοίξει το επάγγελμα.

Ζητείται εκτόνωση

Την ώρα όπου η σύγκρουση υπουργείου και αυτοκινητιστών κορυφώνεται, πληθαίνουν ακόμα και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι φωνές που ζητούν από τον υπουργό Μεταφορών να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να εκτονωθεί η ακραία κατάσταση που έχει προκαλέσει η απεργία των ταξί.

Επίσης, 21 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν την άμεση σύγκληση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να ενημερωθεί από τον υπουργό Μεταφορών για τις κινήσεις που σχεδιάζει σχετικά με το θέμα των ταξί.

Στην επιστολή τους προς τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι "όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση η ελληνική οικονομία, ο τουριστικός κλάδος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό δέχονται αυτήν τη στιγμή πολύ σοβαρό πλήγμα με απρόβλεπτες συνέπειες".

Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ραγκούση, η συνεδρίαση του ΚΤΕ θα πραγματοποιηθεί σύντομα για όλα τα θέματα των μεταφορών, μεταξύ αυτών και το ζήτημα της απελευθέρωσης των ταξί.

ΣΑΑΕ

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη απεργία των ταξί και τον τρόπο διαμαρτυρίας των επαγγελματιών οδηγών εκφράζει ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών (ΣΑΑΕ), επισημαίνοντας ότι πλήττεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

"Ο αποκλεισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, εν μέσω της τουριστικής μας περιόδου, προκαλεί τεράστιες ζημίες τόσο στην οικονομία όσο και στην εικόνα της χώρας μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου, που απευθύνει έκκληση στους θιγομένους να φερθούν στα όρια του νόμου αλλά και στην Πολιτεία να διαφυλάξει τα συμφέροντα όλων των πολιτών, αφού ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v