Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Ευνοϊκές οι αποφάσεις της συνόδου

Οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής ήταν τελικά εξαιρετικά ευνοϊκές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, εκτιμά η Alpha Bank.

Alpha: Ευνοϊκές οι αποφάσεις της συνόδου
Οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ της 21ης Ιουλίου 2011 ήταν τελικά εξαιρετικά ευνοϊκές όχι μόνο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας αλλά επιπλέον και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γενικότερης κρίσης δημοσίου χρέους, εκτιμά η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) να παρεμβαίνει προληπτικά και όχι κατόπιν γενικευμένης κρίσης στη ΖτΕ, να συνεισφέρει στην αύξηση κεφαλαίων τραπεζών μέσω δανείων στις κυβερνήσεις χωρών ακόμη και αν δεν εφαρμόζουν κάποιο πρόγραμμα σταθεροποίησης και, τέλος, να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ώστε να εξομαλύνονται τυχόν οξείες διακυμάνσεις των αγορών.

Έτσι, το EFSF αναδεικνύεται σε σημαντικό μηχανισμό σταθεροποίησης της λειτουργίας της ΖτΕ, η έλλειψη του οποίου τους προηγούμενους μήνες είχε καταλυτική αρνητική επίδραση στη μεγέθυνση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι αποφάσεις αυτές αποτελούν την τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται, και μάλιστα απλόχερα, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (να ζούμε από αυτά που παράγουμε και όχι με δανεικά) και να αναδείξουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας (για να παράγουμε περισσότερα και να ζούμε καλύτερα).

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι μας δίνεται η τελευταία ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της χώρας διεθνώς, που τόσο πληγώσαμε με τη συμπεριφορά μας στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει η τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v