Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξί: Σε κρίσιμο σημείο η απεργία

Αντιμέτωποι ακόμη και με το ενδεχόμενο να κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις για την οικονομική ζημία που προκαλούν κινήσεις όπως το άνοιγμα των διοδίων ή των εισόδων αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται οι αυτοκινητιστές (ταξί).

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ταξί: Σε κρίσιμο σημείο η απεργία
Αντιμέτωποι ακόμη και με το ενδεχόμενο να κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις για την οικονομική ζημία που προκαλούν κινήσεις όπως το άνοιγμα των διοδίων ή των εισόδων αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται οι αυτοκινητιστές (ταξί), έπειτα από σχετικό αίτημα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιντζή.

Η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί, η οποία έχει εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα της, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς μπορεί οι αυτοκινητιστές να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργιακή κινητοποίησή κατά της απελευθέρωσης του κλάδου τους, ωστόσο δεδομένες είναι πλέον η κόπωση αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πολυήμερη απεργία.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της κινητοποίησης αφού ο αρμόδιος υπουργός θα κληθεί να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του για το κλάδο ενώπιον του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Βουλή αναμένεται να βρεθεί σε κίτρινο κλοιό αφού χιλιάδες αυτοκινητιστές από όλη τη χώρα αναμένεται να έρθουν στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Εμμένει ο Ραγκούσης

Ο υπουργός Μεταφορών, σε χθεσινό άρθρο του, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ανυποχώρητος στις θέσεις του για πλήρη απελευθέρωση, υποστηρίζοντας ότι "τη στιγμή όπου η μεγάλη μάστιγα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες είναι η φοροδιαφυγή, το να μην ανοίξει το επάγγελμα σημαίνει ότι ρίχνουμε κι άλλο νερό στον μύλο της, στην πιο προκλητική και επιζήμια εκδοχή της, την παραοικονομία, με τη σφραγίδα του ίδιου του κράτους".

Στήριξη στον υπουργό Μεταφορών έδωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος με συγκεκριμένους κανόνες, και υποσχέθηκε ότι σύντομα ο κ. Ραγκούσης θα φέρει συγκεκριμένες προτάσεις με βάση τις οποίες θα γίνει ανοιχτή και ενδελεχής διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους.

Παρέμβαση Ρακιντζή

Οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών έχουν πάρει πλέον ηπιότερες μορφές σε σχέση με τις πρώτες ημέρες και χθες επικεντρώθηκαν στο πολύωρο άνοιγμα σταθμών διοδίων αλλά και αρχαιολογικών χώρων, όπου επέτρεψαν τη δωρεάν διέλευση και είσοδο του κοινού.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, ο οποίος με παρέμβασή του ζήτησε χθες από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού να υπολογίσουν τα διαφυγόντα κέρδη από τις καταλήψεις, ώστε το Δημόσιο να καταθέσει αγωγές και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) με ανακοίνωσή της επιτίθεται κατά του κ. Ρακιντζή, υποστηρίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κινητοποιήσεων δεν έπραξε το ίδιο, ενώ αποδίδει την κίνηση αυτή στο γεγονός ότι ο κ. Ραγκούσης δεν προχώρησε στην αντικατάστασή του παρότι η θητεία του έχει λήξει από το 2009.

Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, στο θέμα της απελευθέρωσης του κλάδου των ταξί παρενέβη χθες και η κ. Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου ανταγωνισμού κ. Αλμούνια, η οποία σε δήλωσή της υποστήριξε ότι άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος αλλά και όλων των επαγγελμάτων είναι μέσα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η κ. Τόρες υποστήριξε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Την παραίτηση Ραγκούση ζήτησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Με την επισήμανση ότι η νομοθεσία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί ψηφίστηκε από τη Βουλή αντέδρασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Ραγκούσης, στη ραδιοφωνική δήλωση του βουλευτή Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, που τον κάλεσε να παραιτηθεί, μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Ο κ. Γρηγοράκος ζητά την παραίτηση μέλους της κυβέρνησης, που προωθεί την εφαρμογή ενός νόμου τον οποίο και ο ίδιος ο βουλευτής ψήφισε πριν από 4 μόλις μήνες και σύμφωνα με τον οποίο συντελέστηκε η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων από τις 2 Ιουλίου", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ραγκούσης.

"Ένα είναι το πραγματικό και κρίσιμο για την πορεία της χώρας ερώτημα: θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, και ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή θα υποταχθούμε στον φόβο του μικροπολιτικού κόστους και στα επιμέρους συμφέροντα συντεχνιών;", προσθέτει ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος ενημέρωσε τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, που συνέρχεται με διευρυμένη σύνθεση.

Εντονες διαφωνίες στο ΚΤΕ

Εντονες διαφωνίες εκδηλώθηκαν στο ΚΤΕ. Η βουλευτής Φθιώτιδας κ. Τονιας Αντωνίου είπε ότι: «Εχεις κάνει δηλώσεις υπέρ της αυτορρυθμισης της αγοράς». «Εγώ δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Λες ό,τι λέει ο Θύμιος Λυμπερόπουλος!» φέρεται να ανταπάντησε ο υπουργός.

«Απελευθέρωση χωρίς κανόνες και κριτήρια είναι ζούγκλα» υποστήριξε ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΔημΚουσελάς. Ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Νίκος Σαλαγιάννης είπε μεταξύ άλλων ότι «πυροδοτούμε κλίμα χωρίς να έχουμε κάτι να αντιπροτείνουμε. Τίθεται ζήτημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v