Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τα ταξί

Άγριο σφυροκόπημα Ραγκούση στον ΚΤΕ Μεταφορών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Έθεσαν και θέμα παραίτησης. Ανυποχώρητος ο υπουργός. Μιλά για μικροπολιτικό κόστος και επιμέρους συμφέροντα. Πώς αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ταξί.

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τα ταξί
Άγριο σφυροκόπημα Ραγκούση στον ΚΤΕ Μεταφορών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Έθεσαν και θέμα παραίτησης. Ανυποχώρητος ο υπουργός. Μιλά για μικροπολιτικό κόστος και επιμέρους συμφέροντα.

Πιο αναλυτικά, άγριο σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Γ. Ραγκούσης, παραμένοντας όμως ανυποχώρητος στην άποψή του ότι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως η αγορά των ταξί.

Ο υπουργός εξήγησε ότι αποτελεί βασική κυβερνητική επιλογή η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος καθώς και ότι επιδίωξε τον διάλογο με τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι όμως απάντησαν με απεργία διαρκείας.

Εντύπωση προκάλεσε η ευθεία επίθεση στον κ. Ραγκούση από τη βουλευτή Φθιώτιδας κ. Τόνια Αντωνίου, που συμπεριλαμβάνεται στον στενό κύκλο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Έχεις κάνει δηλώσεις υπέρ της αυτορρύθμισης της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνίου απευθυνόμενη στον υπουργό, με τον τελευταίο να αντεπιτίθεται λέγοντας: «Εγώ δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Λες ό,τι λέει ο Θύμιος Λυμπερόπουλος!»

«Απελευθέρωση χωρίς κανόνες και κριτήρια είναι ζούγκλα», υποστήριξε ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημ. Κουσελάς. Ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Νίκος Σαλαγιάννης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πυροδοτούμε κλίμα χωρίς να έχουμε κάτι να αντιπροτείνουμε. Τίθεται ζήτημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης».

Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κάλεσε τον κ. Ραγκούση να παραιτηθεί, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργού, ο οποίος επισήμανε ότι η νομοθεσία για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί ψηφίστηκε από τη Βουλή.

"Ο κ. Γρηγοράκος ζητά την παραίτηση μέλους της κυβέρνησης, που προωθεί την εφαρμογή ενός νόμου τον οποίο και ο ίδιος ο βουλευτής ψήφισε πριν από 4 μόλις μήνες και σύμφωνα με τον οποίο συντελέστηκε η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων από τις 2 Ιουλίου", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ραγκούσης.

"Ένα είναι το πραγματικό και κρίσιμο για την πορεία της χώρας ερώτημα: θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, και ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για την εφαρμογή ενός νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ή θα υποταχθούμε στον φόβο του μικροπολιτικού κόστους και στα επιμέρους συμφέροντα συντεχνιών;", προσθέτει ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος ενημέρωσε τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, που συνέρχεται με διευρυμένη σύνθεση.

Παρέμβαση Ρακιντζή

Οι κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών έχουν πάρει πλέον ηπιότερες μορφές σε σχέση με τις πρώτες ημέρες και χθες επικεντρώθηκαν στο πολύωρο άνοιγμα σταθμών διοδίων αλλά και αρχαιολογικών χώρων, όπου επέτρεψαν τη δωρεάν διέλευση και είσοδο του κοινού.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, ο οποίος με παρέμβασή του ζήτησε χθες από τα αρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού να υπολογίσουν τα διαφυγόντα κέρδη από τις καταλήψεις, ώστε το Δημόσιο να καταθέσει αγωγές και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) με ανακοίνωσή της επιτίθεται κατά του κ. Ρακιντζή, υποστηρίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κινητοποιήσεων δεν έπραξε το ίδιο, ενώ αποδίδει την κίνηση αυτή στο γεγονός ότι ο κ. Ραγκούσης δεν προχώρησε στην αντικατάστασή του παρότι η θητεία του έχει λήξει από το 2009.

Η Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, στο θέμα της απελευθέρωσης του κλάδου των ταξί παρενέβη χθες και η κ. Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου ανταγωνισμού κ. Αλμούνια, η οποία σε δήλωσή της υποστήριξε ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος αλλά και όλων των επαγγελμάτων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η κ. Τόρες υποστήριξε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι επόμενες κινήσεις των ιδιοκτητών ταξί

Αποφάσεις για το μέλλον της κινητοποίησης των ιδιοκτητών ταξί θα κληθεί να λάβει το κλαδικό όργανο της ομοσπονδίας τους, το οποίο θα συνέλθει στην Αθήνα προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί και με ποια μορφή η απεργία που ξεκίνησε πριν από 10 μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v