Έρχεται η Μονάδα Μεγάλων Φορολογουμένων

Φορολογική... σκιά αποκτούν οι 1.137 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης της φορολογικής τους συμπεριφοράς στο υπουργείο Οικονομικών.

Έρχεται η Μονάδα Μεγάλων Φορολογουμένων
Φορολογική... σκιά αποκτούν οι 1.137 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης της φορολογικής τους συμπεριφοράς στο υπουργείο Οικονομικών.

Η Μονάδα Μεγάλων Φορολογουμένων θα ασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν κύκλο εργασιών πάνω από 30 εκατ. ευρώ και όλων των τραπεζικών, ασφαλιστικών και εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών με κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Αθροιστικά, οι εν λόγω επιχειρήσεις φτάνουν τις 1.137. Παράλληλα, στο υπουργείο δημιουργούνται δύο νέες διευθύνσεις, μία η οποία θα συντονίζει τους ελέγχους και μία που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνονται σε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από το φθινόπωρο, άλλωστε, επιστρατεύονται 28 ελεγκτικά γραφεία, 50 δικηγορικά γραφεία αλλά και εισπρακτικές εταιρίες, συγκροτώντας μία ομάδα άμεσης δράσης περισσότερων από 100 ιδιωτών, με στόχο παραπάνω από σαφή: 14.700 μεγαλοοφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ.

Οι ιδιώτες θα επιστρατεύσουν όλα τα αναγκαία μέσα (ειδοποιητήρια, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) για την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όμως στο τέλος της διαδικασίας η είσπραξη των εσόδων θα γίνεται από τις εφορίες. Η πρόσληψή τους αναμένεται μέσα στον Αύγουστο, με απευθείας αναθέσεις, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων η πρόσληψη, για παράδειγμα, των ελεγκτικών γραφείων θα κοστίσει περί τα 30.000 ευρώ έκαστο. Υπάρχει η σκέψη στη συνέχεια να εισπράττουν και ένα ποσοστό επί των εσόδων που θα καταφέρουν να οδηγήσουν στις εφορίες.

Καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες-εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλοοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος.

Οι δικηγόροι, οι ελεγκτές και οι εισπρακτικές εταιρίες θα λειτουργούν ως εξωτερικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως θα στήσουν μπλόκο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα σε τρία βήματα:

1. Εντοπισμός. Το Δημόσιο γνωρίζει ότι του χρωστάνε 41,1 δισ. ευρώ 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για πολλά όμως είναι το μόνο που γνωρίζει. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους 14.700 που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν δηλαδή, με τη βοήθεια και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το αρχείο των οφειλετών, προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών που αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών.

Θα αναλάβουν, επομένως, να βρουν πού διαμένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ουσιαστικά αγνώστου διαμονής. Με τον εντοπισμό των οφειλετών θα είναι πλέον δυνατές η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους.

2. Καταγραφή περιουσίας. Αφού εντοπιστούν αυτοί που χρωστάνε, το ζητούμενο είναι πόσα περιουσιακά στοιχεία έχουν ώστε να μπορεί το Δημόσιο διά της κατάσχεσης να εισπράξει τα οφειλόμενα. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχουν, ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών τους στις τράπεζες, πόσες είναι οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττουν. Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ τους ακόμα και από τις τράπεζες. Θα αποκτήσουν, επίσης, πρόσβαση και στα αρχεία κακοπληρωτών της εταιρίας Tειρεσίας, προκειμένου να γνωρίζουν εάν οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν χρέη ή άλλου είδους εκκρεμότητες με το τραπεζικό σύστημα.

3. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη, θα μπορούν να σχηματίζουν πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια, θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, παρέχοντάς τους πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία, προκειμένου οι εφορίες μετά να προχωρούν σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v