Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Στο τραπέζι μειώσεις φόρων και ΦΠΑ

Μειώσεις συντελεστών φόρου, αλλαγές στον ΦΠΑ, αναστολή πόθεν έσχες για παραγωγικές επενδύσεις, έλεγχος πιστωτικών καρτών και εμβασμάτων στο τραπέζι του διαλόγου για το φορολογικό από τον ΥΠΟΙΚ.

Βενιζέλος: Στο τραπέζι μειώσεις φόρων και ΦΠΑ
Μειώσεις συντελεστών φόρου για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, αναστολή πόθεν έσχες για παραγωγικές επενδύσεις, πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ, δραστικές αλλαγές στους φόρους των ακινήτων, αλλά και ηλεκτρονική εφορία στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία προωθεί και ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου για το φορολογικό από την πρώτη μέρα του διαλόγου το υπουργείο Οικονομικών.

Προϋπόθεση για να υπάρξουν ελαφρύνσεις θα είναι το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όπως κατέστησε σαφές κατά την έναρξη του διαλόγου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, ο οποίος εμφανίστηκε ανοικτός να συζητήσει κάθε πτυχή της φορολογικής νομοθεσίας από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έως τη φορολόγηση των ακινήτων και το ΦΠΑ.
 
«Δεν υπάρχει κεφάλαιο της φορολογίας που να μη συζητηθεί» είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου προσδιορίζοντας ιδίως τρεις τομείς όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.
 
Πρόκειται για την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών -δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι πιο ριζοσπαστικό υπάρχει είπε ο υπουργός- τους κλάδους τροφίμων και εστίασης όπου η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος ώστε να μην εφαρμοστεί η μετάταξη του κλάδου εστίασης από το συντελεστή 13% στο 23% από τον Οκτώβριο, και τον κλάδο της οικοδομής όπου αναζητούνται φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες θα αναθερμάνουν την παγωμένη αγορά ακινήτων.

Παρ’ ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά της, με σαφήνεια όμως έδωσε στίγμα προθέσεων σε επιμέρους κεφάλαια και συγκεκριμένα:

1. ΦΠΑ «Αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί», είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το θέμα ΦΠΑ είναι ανοιχτό αλλά θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

2. Φορολογία κεφαλαίου. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σήμερα οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν σήμερα πολύ μικρή απόδοση και ανέφερε «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση».

3. Φορολογία εισοδήματος. «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι» είπε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι υπό συζήτηση είναι οι φορολογία των επιχειρήσεων αν και εκτίμησε ότι περισσότερη σημασία έναντι των συντελεστών έχει η σταθερότητα και η απλότητα του φορολογικού συστήματος.

Στίγμα προθέσεων άλλωστε συνιστά και η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία, σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ που τελικά φορολογούνται – καθώς τα 70 δις ευρώ απαλλάσσονται- αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.

«Αν καταφέρουμε τα 100 δισ. ευρώ να τα κάνουμε 130 δισ. ευρώ και η μέση επιβάρυνση διαμορφωθεί στο 15%, τότε μιλάμε για έσοδα 19,5 δισ. ευρώ» είπε ο υπουργός και ενώ είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει από μηδενική βάση τις συνολικές φοροαπαλλαγές.

4. Καταθέσεις εξωτερικού. Θα αποτελέσουν ως φαίνεται ειδικό κεφάλαιο στο διάλογο και ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προωθεί τον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.

Παράλληλα ο υπουργός προδιέγραψε παρεμβάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφορίας στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και καθησύχασε τους οφειλέτες χαμηλών σχετικά χρεών προς το δημόσιο μετά την ενεργοποίηση από σήμερα του αυτοφώρου για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ. «Μην περιμένει κανείς να δει τον Εισαγγελέα ή το αυτόφωρο για χρέος 5.000 ή 10.000 ευρώ» είπε ο κ. Βενιζέλος καλώντας τους μικρούς οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ανέλεγκτες υποθέσεις. Με τις διατάξεις για την αναβίωση της περαίωσης και τους ελέγχους εξπρές σε όσους γυρίσουν την πλάτη, να ψηφίζεται σήμερα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, θα συνιστά εκκαθάριση των stock ανέλεγκτων υποθέσεων του παρελθόντος διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε νέο stock υποθέσεων να δημιουργηθεί».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων ( αλλά και κάθε ενδιαφερομένου να υποβάλλει προτάσεις) σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση ([email protected]) με στόχο έως τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.

Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχέδιου την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να αποτελέσει το ταχύτερο δυνατό νόμο του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι αλλαγές θα έχουν εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2012, το οποίο εάν τελικά εφαρμοστεί, θα σημάνει πως οι αλλαγές θα αφορούν σε κέρδη και εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v