IIF: Στο 98% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 98% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2020 από το 142% στο τέλος του προηγούμενου έτους, συνυπολογίζοντας την επίπτωση της συνεισφοράς των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με το IIF.

IIF: Στο 98% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020
Το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 98% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2020 από το 142% το 2010, συνυπολογίζοντας την επίπτωση της συνεισφοράς των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης της χώρας, υποστηρίζει το IIF. 

Σύμφωνα με το ινστιτούτο το οποίο έχει εμπλακεί στη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της χώρας, το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις του IIF. Σημειώνεται σε αυτό το επίπεδο χρέους δεν συνυπολογίζονται χρηματοοικονομικοί τίτλοι, όπως είναι τα κεφάλαια για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα εχέγγυα προς τρίτους, τα οποία συνδέονται με το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.

Πρακτικά η θέση αυτή συμπίπτει με την εκτίμηση του ΔΝΤ. Στην έκθεση του Ιουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν την συμφωνία, ο οργανισμός ανέφερε πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 124% μέχρι το 2020. Η εκτίμηση αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς η Ελλάδα μετά τη συμφωνία εξασφαλίζει μείωση πληρωμών για τόκους της τάξης του 2,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μετά τα μέσα της δεκαετίας.

Σημειώνεται επίσης πως αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 6-6,5% του ΑΕΠ (έσοδα-έξοδα χωρίς να υπολογίζονται τα χρεολύσια), όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η μείωση του κόστους για τους τόκους θα οδηγήσει σε πλεόνασμα τον ελληνικό προϋπολογισμό από το 2015 και έπειτα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v