Οι πρώτες ύλες ροκανίζουν τα περιθώρια κέρδους

Οι υψηλές τιμές πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις συνεχείς οικονομικές πιέσεις αποτελούν το νέο μεγάλο πονοκέφαλο για τα επιτελεία των επιχειρήσεων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Οι πρώτες ύλες ροκανίζουν τα περιθώρια κέρδους
Οι υψηλές τιμές πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις συνεχείς οικονομικές πιέσεις αποτελούν το νέο μεγάλο πονοκέφαλο για τα επιτελεία των επιχειρήσεων τα οποία βλέπουν να ροκανίζεται η κερδοφορία τους, τα περιθώρια κέρδους τους και να τίθεται εν αμφιβόλω η ανταγωνιστικότητά τους.

Ήδη η διοίκηση της Coca Cola 3E με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου σημείωσε ότι παρά τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τα οφέλη από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και την εστίαση στην ανάπτυξη των εσόδων, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από τις υψηλές τιμές πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις συνεχείς οικονομικές πιέσεις. Αύξηση των τιμών των πρώτων υλών η οποία αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση αυτή και να περιορίσει τις απώλειες στην κερδοφορία της η εταιρεία σχεδιάζει να ανακτήσει μέρος των απωλειών αυτών μέσω αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων της.

Ήδη έχει προχωρήσει σε επιλεκτικές αυξήσεις τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο σε όσες από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται οι συνθήκες το επέτρεπαν. Τιμολογιακή πολιτική την οποία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Πάντως η εταιρεία εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να απορροφήσει μέρος της αύξησης που θα προέλθει από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, πολιτική την οποία σκοπεύουν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ανταγωνιστικότητά τους θυσιάζοντας τα περιθώρια κέρδους τους.

Εκτός από την Coca Cola 3E, και τις υπόλοιπες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, θέμα με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών έχουν και άλλες εισηγμένες και μη επιχειρήσεις όπως η Frigoglass αλλά και η S&B.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του ομίλου Frigoglass δήλωσε ότι η ταχεία αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, περιόρισε την επίδραση της θετικής μόχλευσης του αυξημένου όγκου πωλήσεων, ενώ η ίδια εκτίμησε ότι το κόστος των πρώτων υλών αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η S&B στην ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα εξαμήνου σημείωσε ότι τα κόστη κινήθηκαν ανοδικά ειδικά σε σχέση με συγκεκριμένες πρώτες ύλες και καύσιμα.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες κατά 44% στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Ωστόσο οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου αντιστάθμισαν το μεγαλύτερο μέρος από τα αναμενόμενα οφέλη από τους χαμηλότερους θαλάσσιους ναύλους, που ήταν κατά μέσο όρο φθηνότεροι κατά 45% το πρώτο εξάμηνο της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v