Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες Ε.Βενιζέλου

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές θα έχει σήμερα ο κ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της εφαρμογής τόσο του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών όσο και των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές και συνακρόαση θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου κ. Τ. Νταλάρα, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Ρεν, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της εφαρμογής τόσο του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών όσο και των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, και τους Έλληνες τραπεζίτες, με καθημερινές συσκέψεις ή τηλεφωνικές επαφές, όπου εξετάζονται όλα τα ταχέως μεταβαλλόμενα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα αλλά και αμιγώς τα ελληνικά ζητήματα.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση των αποφάσεων. Ειδικά για το PSI (πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών), θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί η κάθε πτυχή του και να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Με βάση πληροφορίες, η συμφωνία των ιδιωτών επιδιώκεται να έχει κλείσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος λήξεων ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020.

Στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να φτάσει το 90%, αν και ορισμένες πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν προσκόμματα που ίσως οδηγήσουν σε μικρότερη συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή του PSI και των αποφάσεων της συνόδου κορυφής από το IIF εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν το δημόσιο χρέος στο 98,2% του ΑΕΠ το 2020, από 142% πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v