Από Σεπτέμβρη πιάνει δουλειά η task force

Από Σεπτέμβρη πιάνει δουλειά στην Αθήνα, η task force των Βρυξελλών, με αντικείμενο την εξονυχιστική παρακολούθηση της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του ΕΣΠΑ αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Από Σεπτέμβρη πιάνει δουλειά η task force
Από Σεπτέμβρη πιάνει δουλειά στην Αθήνα, η task force των Βρυξελλών, με αντικείμενο την εξονυχιστική παρακολούθηση της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του ΕΣΠΑ αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας σε όποιο επίπεδο χρειάζεται.
 
Η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν για στενό κορσέ επιτηρητών, έδωσε χθες στη δημοσιότητα, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, το πλαίσιο λειτουργίας της νέας ομάδας υποστηρίζοντας ότι αυτή θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν θα ασκεί καθήκοντα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και διοίκησης.

Η νέα ομάδα θα καταρτίζει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου τις οποίες θα κοινοποιεί στην Κομισιόν και τις ελληνικές αρχές, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου με προτάσεις μέτρων επίσπευσης της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της ομάδας είναι να εντοπίζει και να συντονίζει σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και με τη συνδρομή και άλλων χωρών την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου. Παράλληλα θα συνδράμει στην επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
 
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου εξακολουθεί να είναι αρμοδιότητα της τρόικας, διευκρινίζεται από την Κομισιόν. Επικεφαλής της ομάδας δράσης θα είναι ο κ. H. Reichenbach, με μακρά εμπειρία ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα μέλη θα είναι στελέχη της Επιτροπής και αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες. Το συντονισμό θα έχει ο επίτροπος Ό. Ρεν.

Η ομάδα θα έχει έδρα τις Βρυξέλλες αλλά στην Αθήνα θα λειτουργεί ομάδα υποστήριξης και επικοινωνίας. Όλα τα κόστη (μισθοί, διοικητικά) για τη λειτουργία της νέας ομάδας καλύπτονται από την Κομισιόν.

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η πρόσληψη στελεχών αλλά και η ιεράρχηση των αναγκών από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v