Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουνάμι ανατιμήσεων στην αγορά λόγω ΦΠΑ

"Τσουνάμι" ανατιμήσεων σε εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα αναψυκτικά, ο καφές, το delivery κ.ά., φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τσουνάμι ανατιμήσεων στην αγορά λόγω ΦΠΑ
"Τσουνάμι" ανατιμήσεων σε εκατοντάδες καταναλωτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα αναψυκτικά, τα έτοιμα ροφήματα, ο καφές, οι χυμοί αλλά και σε όσα προϊόντα πωλούνται μέσα από τις αλυσίδες εστίασης (καφές, τυρόπιτα, σάντουιτς, σουβλάκι κ.λπ.), στο delivery, στις υπηρεσίες catering αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι έλαβε η αγορά την περασμένη εβδομάδα, όταν η διοίκηση της Coca Cola 3E, κατά τη διάρκεια του conference call, δήλωσε ότι θα μετακυλίσει στην κατανάλωση το κόστος που θα προέλθει από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό το μέτρο αναμένεται να πλήξει περισσότερο τόσο το διαθέσιμο εισόδημα και το καταναλωτικό αίσθημα όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι πωλήσεις και τα μερίδια των οποίων εκτιμάται ότι θα πιεστούν πιο πολύ.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το μέτρο θα επιβαρύνει την κατανάλωση, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και θα λειτουργήσει εις βάρος των παραγωγικών και όχι μόνο επιχειρήσεων, αρκετές εκ των οποίων, όπως προβλέπεται, δεν θα αντέξουν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η εκ νέου αύξηση του ΦΠΑ θα πιέσει τις πωλήσεις όλης της αλυσίδας και θα φέρει τα εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως συνέβη και στην περίπτωση των τσιγάρων, των ποτών, των καυσίμων και των αυτοκινήτων, δηλαδή μείωση των κρατικών εσόδων.

Αυτή η μείωση, όπως υποστηρίζουν, θα προέλθει και από την παραοικονομία (φοροδιαφυγή) και από την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού, με σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο, όπως αναφέρεται σε έρευνά του ΙΟΒΕ, αλλά και από την περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 15%.

Σημειώνεται ότι η αγορά της εστίασης την περασμένη χρονιά έχασε το 20% του τζίρου της, αντίστοιχο είναι και το ποσοστό μείωσής της το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% θα φέρει, όπως εκτιμάται, νέα υποχώρηση στην κατανάλωση άνω του 15%.

Η πτώση στην κατανάλωση, εκτός από τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων και των κρατικών εσόδων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, σε έκρηξη των λουκέτων και σε αύξηση της ανεργίας.

Επικαλούμενοι έρευνα του ΙΟΒΕ, σημειώνουν ότι 120.000 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 600.000 του κλάδου απειλούνται να βρεθούν στο αέρα λόγω και της επιπλέον μείωσης που θα φέρει το νέο μέτρο.

Την ίδια ώρα, ως χώρα, και εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, διεκδικούμε την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε., και όχι μόνο, ψαλίδα η οποία θα ανοίξει περισσότερο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από σχετικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ χωρίς τον ΦΠΑ κάποια προϊόντα στην ελληνική αγορά έχουν σχετικά χαμηλή τιμή σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν προστίθεται ο ΦΠΑ η Ελλάδα ανεβαίνει κατηγορία. Αφού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, αν και δεν είναι μηδενικός όπως συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, σίγουρα είναι αρκετά χαμηλότερος από το 13% και το 23% της Ελλάδας.

Ανάλογη εικόνα και στο κομμάτι της εστίασης, όπου η χώρα μας με συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα αναδεικνύεται με διαφορά πρωταθλήτρια. Κι αυτό αφού στην Πορτογαλία ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ είναι 13%, στην Τουρκία είναι 8% όπως και στην Ισπανία και στην Κύπρο, στο 5,5% είναι στη Γαλλία από 19% πριν από δύο χρόνια και στο 10% στην Ιταλία, ενώ πρόσφατα η Ιρλανδία μείωσε τον ΦΠΑ από το 13% στο 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v