Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκπτώσεις: Πτώση τζίρου 40% σε Αθήνα-Θεσ/νίκη

Ούτε η περίοδος των εκπτώσεων κατάφερε να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, που στην Αθήνα άγγιξε το 40% και στη Φλώρινα το 60%! Ποια καταστήματα δοκιμάζονται περισσότερο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εκπτώσεις: Πτώση τζίρου 40% σε Αθήνα-Θεσ/νίκη
Ούτε η περίοδος των εκπτώσεων, όπου παραδοσιακά τονώνεται το καταναλωτικό ρεύμα, κατάφερε να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, η οποία μεσοσταθμικά ίσως ανήλθε στο 25% σε κάποιες περιοχές, όμως σε μερικές ήταν μεγαλύτερη, όπως στην Αθήνα όπου άγγιξε το 40% και στη Φλώρινα στην οποία έφτασε το 60%!

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ για την πορεία των εκπτώσεων σε 32 πόλεις της Ελλάδας, για το διάστημα 15/7 - 10/8/2011, επιβεβαιώνουν εκ νέου τη βαθιά ύφεση που πλήττει την αγορά και προδιαγράφει δυσάρεστο μέλλον για πολλούς εμπόρους.

Αφού εκ του αποτελέσματος γίνεται εμφανές ότι, παρά τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων, από την πρώτη κιόλας μέρα (15% χαμηλότερες οι φετινές εκπτωτικές τιμές), οι καταναλωτές δεν... συγκινήθηκαν και είναι πολύ διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε από την έναρξη των θερινών εκπτώσεων έως και τις 10 Αυγούστου είναι το γεγονός πως η κίνηση ήταν 25% χαμηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα πρώτα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων, που προχώρησαν σε δειγματοληπτικές έρευνες στις περιοχές τους, προκύπτει πως, ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης, 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου, ενώ 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος κινείται στα ίδια, εξίσου χαμηλά περυσινά επίπεδα.

Η μείωση των εσόδων τις πρώτες είκοσι ημέρες των θερινών εκπτώσεων είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, αφού κυμαίνεται στο 25%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή μείωση, που δεν ξεπέρασε το 15%, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος μέσος όρος κατέγραψε πτώση 20%.

Η πτώση του τζίρου ανά γεωγραφική περιοχή

Τα... σκήπτρα και με διαφορά στην καθίζηση του τζίρου την περίοδο των εκπτώσεων κρατά η Φλώρινα, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του εμπορικού συλλόγου της πόλης, το ποσοστό της πτώσης των πωλήσεων κυμάνθηκε στο 50% - 60%. Στην Αθήνα η μείωση των πωλήσεων κυμάνθηκε στο 30% - 40%, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Από 20% - 30% ήταν η πτώση στον Πειραιά, 30% στο Περιστέρι και 20% στη Γλυφάδα. Στο Μαρούσι η μείωση ανέρχεται στο 30% - 35%, στη Λάρισα στο 20%, στον Βόλο είναι 10% - 20%, στη Ρόδο 15%, όπως και στην Πάτρα και στην Καλαμάτα.

Στα Ιωάννινα η πτώση των πωλήσεων άγγιξε το 30%, όπως στη Σύρο, στην Καστοριά και στην Κοζάνη. Στον αντίποδα βρέθηκε η Κρήτη, όπου η κάμψη ήταν οριακή μόλις 3%, στο 10% στην Καβάλα και στο 5% στην Τρίπολη.

Στοιχεία ανά κλάδο

Αναλυτικά, οι αρχικές εκτιμήσεις για το πρώτο εικοσαήμερο των εκπτώσεων δείχνουν στην ένδυση - υπόδηση μείωση του τζίρου 22% - 25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά είδη και έπιπλα 20% - 23% και στα βιβλία - χαρτικά και δώρα 20% - 22%. Τα πολυκαταστήματα επίσης παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση εσόδων στο 7% - 10%.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ίδιο διάστημα τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων εμφανίζουν και αυτά κάμψη 6% - 8%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού η αρνητική μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών είναι 17% - 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v