Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυθαίρετα: Αλλάζει ο υπολογισμός των προστίμων

Ξαναγράφει τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του προστίμου στα αυθαίρετα το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εξετάζει εισηγήσεις για ελάφρυνση χαμηλόμισθων και προσθήκη συντελεστή παλαιότητας.

Αυθαίρετα: Αλλάζει ο υπολογισμός των προστίμων
Ξαναγράφει τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του προστίμου στα αυθαίρετα το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εξετάζει εισηγήσεις για ελάφρυνση χαμηλόμισθων, προσθήκη συντελεστή παλαιότητας, αλλά και αύξηση της επιβάρυνσης για τις σοβαρές παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Μέσω του συντελεστή παλαιότητας θα καλυφθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 2004 και με το σημερινό καθεστώς πληρώνουν χαμηλότερες τιμές από αυτές που προβλέπονται στο αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο τέλος διατήρησης.

Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους κατασκεύασαν κτίρια σε επιφάνεια μεγαλύτερη του 100% του επιτρεπόμενου στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", όσοι εισηγούνται την ελάφρυνση χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων πιστεύουν πως πρέπει να προστεθεί συντελεστής που να περιορίζει το πρόστιμο.

Να ισχύει, όμως, για εισοδήματα μέχρι συγκεκριμένο ύψος (π.χ. 30.000 ευρώ), να συνδέεται με το αν η παράβαση αφορά σε κύρια ή σε δευτερεύουσα κατοικία, αν υπάρχει άνεργος στην οικογένεια κ.λπ. Μετά τις σοβαρές αντιδράσεις από τη διοίκηση του ΙΚΑ, στο ΥΠΕΚΑ αναζητούν μοντέλο ώστε να διαθέσουν τμήμα των εσόδων από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα στο ασφαλιστικό ταμείο.

Η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχή αιμορραγία εξαιτίας της κρίσης, είχε ζητήσει να θεσπιστεί εισφορά υπέρ του ταμείου.

Στο ΥΠΕΚΑ φαίνεται πως προσανατολίζονται προς την απογραφή του συνόλου των αυθαιρέτων, δηλαδή ακόμα και των δασικών που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Στη συνέχεια, θα υπάρξει κατανομή των παραβάσεων σε κατηγορίες για να αναζητηθούν λύσεις ή να επιβληθούν αντίστοιχες κυρώσεις.

Περισσότερα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Αυγούστου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη παρουσίαση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v