Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για φόρο με... αντικειμενικά κριτήρια

Διορθωτικές κινήσεις στον ΦΠΑ, με έμφαση στην εστίαση, αλλά και επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σενάρια για φόρο με... αντικειμενικά κριτήρια
Διορθωτικές κινήσεις στον ΦΠΑ, με έμφαση στην εστίαση, αλλά και επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές στο φορολογικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ενώ στις τρεις το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος έχει δεχτεί εισηγήσεις για αναστολή της εφαρμογής της μετάταξης από το 13% στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, μέχρι να ληφθούν οι συνολικές αποφάσεις για τους συντελεστές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ είτε με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή, είτε με μείωση των υφιστάμενων συντελεστών από το 23% και 13%. Πρώτες ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ δεν αποκλείονται ακόμα και σήμερα.

Στο θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων, το οποίο συζητείται για περισσότερο από 1,5 χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Οικονόμου στο Mega, εξετάζεται να χρησιμοποιούνται στοιχεία για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος - όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ενοίκιο, τα τετραγωνικά και η αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης, οι αμοιβές και το πλήθος των εργαζομένων, τα πάγια μηνιαία έξοδα όπως οι λογαριασμοί τηλεφώνων και ηλεκτρισμού αλλά και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος.

Τα αντικειμενικά κριτήρια, με βάση την ίδια πρόταση, θα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων και τα τεκμήρια και το μεγαλύτερο εισόδημα που θα προκύπτει με μία από τις τρεις μεθόδους θα είναι και το φορολογητέο.

Το ζήτημα της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων είχε ανακινηθεί και στην προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς όμως να υπάρξει τελικά σχετική νομοθετική παρέμβαση. "Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και δεν μπορεί παρά να μελετηθεί σοβαρά", λέει ο κ. Οικονόμου, αφήνοντας για μία ακόμα φορά κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v