Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση καθιερώνει το ΥΠΟΙΚ, με ορισμένες εκ των πτυχών του εγχειρήματος να μην αποκλείεται να οδηγήσουν σε αλαλούμ. Τα σχέδια για αντικειμενικά κριτήρια και τη φορολογία του τουρισμού.

Παράθυρο για ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση
ΦΠΑ δύο ταχυτήτων στην εστίαση καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, με ορισμένες εκ των πτυχών του εγχειρήματος να μην αποκλείεται να οδηγήσουν σε αλαλούμ.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς, ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού, ενώ παράλληλα τόνισε ότι επανεξετάζονται ένας-ένας οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης, ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δεν συνιστά εστίαση.

Όπως διευκρινιζόταν στη συνέχεια από αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή για τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.

Δεν θα ισχύει το ίδιο, όμως, εφόσον το πακέτο κλείσει Έλληνας τουρίστας στο εσωτερικό.

Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος:

- Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα θίξει τη φορολογική επιβάρυνση του ενιαίου πακέτου των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό, δηλαδή λειτουργούν εξαγωγικά. Δεν θα επιβαρυνθεί το πακέτο αυτό, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν, που έχει τεράστια σημασία για την οικονομία, για τη φορολογία, για την απασχόληση. Στο all inclusive με την έννοια που έχει αυτό στην τουριστική αγορά, γιατί υπάρχουν διάφορες κατηγορίες all inclusive.

- Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων επανεξετάζουν έναν-έναν τους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας στον χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, και όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης.

«Κατά τα λοιπά, το μέτρο εφαρμόζεται γιατί είναι ψηφισμένο και πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τους συντελεστές και να τους εκλογικεύσουμε εφόσον συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων και την πιθανότητα επαναφοράς τους, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς κριτηρίων παλαιού τύπου και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα, ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα.

Υπάρχει πλούτος πληροφοριών, ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

*** Το κείμενο της συνέντευξης Τύπου του αντιπροέδρ?ου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικώ?ν, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v