Άρχισε να μοιράζει πρόστιμα η ΡΑΕ

Πρόστιμα άρχισε να μοιράζει η ΡΑΕ σε κατόχους αδειών ηλεκτροπαραγωγής που... αμέλησαν να την ενημερώσουν για αλλαγές στην κατάσταση των βασικών τους μετόχων ή προσκόμισαν αναληθή στοιχεία.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Άρχισε να μοιράζει πρόστιμα η ΡΑΕ
Πρόστιμα άρχισε να μοιράζει η ΡΑΕ σε κατόχους αδειών ηλεκτροπαραγωγής που... αμέλησαν να την ενημερώσουν για αλλαγές στην κατάσταση των βασικών τους μετόχων ή προσκόμισαν αναληθή στοιχεία.

Τη ΡΑΕ απασχόλησε η περίπτωση της Ενεξον Ελλάς, εταιρίας που κατέχει άδειες φωτοβολταϊκών και σχεδιάζει επενδύσεις περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η εμπλοκή με τη συγκεκριμένη εταιρία δημιουργήθηκε όταν ο βασικός της μέτοχος Babcock and Brown Limited τέθηκε σε καθεστώς (εκούσιας) διαχείρισης από τον Μάρτιο του 2009, ενώ στη ΡΑΕ είχε παρουσιαστεί ως χρηματοδότης των αδειοδοτημένων έργων.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί η ελληνική εταιρία που έλαβε τις άδειες, απέφυγε να ενημερώσει την Αρχή για τη νομική κατάσταση του κύριου μετόχου της, της Babcock and Brown Limited, κυρίως όταν η θέση σε (εκούσια) διαχείριση και στη συνέχεια σε εκκαθάρισή της έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2009 και οι άδειες παραγωγής εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2010.

Συνεπώς, τονίζει η απόφαση της Αρχής, η εταιρία έπρεπε να είχε ενημερώσει τη ΡΑΕ σχετικά με τη νομική κατάσταση ενός εκ των χρηματοδοτών των έργων, ιδίως όταν καταθέτει δήλωση ότι "όλα τα στοιχεία που υποβάλλει με την αίτησή του είναι αληθή".

Από την πλευρά της, η επιχείρηση παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η παρούσα διοίκησή της ανέλαβε τη 18η Δεκεμβρίου 2009 και ότι ουδέποτε παρέστη ανάγκη να ανατρέξει σε πληροφόρηση της εταιρικής κατάστασης της Babcock and Brown Limited, δεδομένου ότι η MISMATS HOLDINGS LIMITED αγόρασε τις μετοχές της από τη HIDEAL INVESTMENT SARL.

Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες σε άλλη εταιρία, στην οποία η προηγούμενη διοίκηση είχε αναθέσει να διαχειρίζεται παρόμοια θέματα.

Η ΡΑΕ δεν έκανε αποδεκτές τις αιτιάσεις της Ενεξον Ελλάς γιατί θεώρησε αδικαιολόγητη τη μη ενημέρωση του διοικητικού της συμβουλίου για τη νομική κατάσταση του αρχικού χρηματοδότη των έργων, όπως δε τονίζεται στην απόφαση η στάση αυτή "δεν μπορεί παρά να απέχει σημαντικά από την τήρηση της υποχρέωσης επιμελούς άσκησης των καθηκόντων των μελών της διοίκησης της εταιρίας.

Η χρήση του κριτηρίου του συνετού επιχειρηματία, το οποίο είναι αρκούντως συγκεκριμένο και απτό, παρέχει ένα σαφές στίγμα ως προς την άσκηση της διοίκησης και η αξιολόγηση κάθε πράξης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις και σε συνάρτηση με τον τομέα δραστηριοποίησής της".

Tο πρόστιμο που επέβαλε η ΡΑΕ ανήλθε σε 20.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v