Προχωρά το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς» επιστρατεύουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης για να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως προκύπτει μετά από κυβερνητικές συσκέψεις.

Προχωρά το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς» επιστρατεύουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης για να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού κ. Ντίνου Ρόβλια καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η προσωπική διαφορά αφορά στα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα παγώσουν οι αυξήσεις τους και σταδιακά θα μειώνονται. Θα αφορούν σε όλους τους υπηρετούντες υπαλλήλους και θα δίδονται για μια μεταβατική περίοδο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν μετά το πέρας της περιόδου θα συνεχίσει να καταβάλλεται ένα ποσοστό τους ή τίποτα.

Το νέο μισθολόγιο θα είναι τουλάχιστον δύο ταχυτήτων, καθώς για τους νεοπροσλαμβανομένους δεν θα υπάρχει προσωπική διαφορά.

Πέρα από τη λειτουργία του νέου μισθολογίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες εξοικονομήσεις δαπανών, πέρα από αυτές που έχουν γίνει με την περικοπή των επιδομάτων από τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου, «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως έναν βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα».
Ωστόσο, όλα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας καταφθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Γενικότερα για το μισθολόγιο η ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μία βασική διαρθρωτική αλλαγή που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας ορθολογικής και δίκαιης κατάστασης, βασισμένης στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση, την κινητικότητα και την κινητοποίηση των πολύ αξιόλογων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές προς όφελος του Δημοσίου αλλά κυρίως των πολιτών.

Το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως έναν βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα.

Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί.

Το ανώτατο επίπεδο (plafond) της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα όμως αυτό, στην πράξη, δεν αφορά στη συντριπτική πλειονότητα (90% περίπου) των υπηρετούντων υπαλλήλων».

Τα επιδόματα…

Ήδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν ή δικαιούνταν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011.

Από το πάγωμα των ωριμάνσεων οι υπάλληλοι χάνουν 20 - 41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσο όρο 280 - 481 ευρώ ετησίως.
 
Από την 1η Ιουλίου, έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα και στις υπερωρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v