Γερμανικό "Blitzkrieg" επενδύσεων

Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα επιδιώκει η Γερμανία, με στόχο τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της κλασικής βιομηχανίας σύμφωνα με τον Σ. Καπφέρερ. Οι συναντήσεις με Χρυσοχοϊδη, Βενιζέλο, ΣΕΒ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Γερμανικό Blitzkrieg επενδύσεων
Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα επιδιώκει η Γερμανία με στόχο τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού αλλά και της κλασικής βιομηχανίας. Αυτά ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, κ. Στέφαν Καπφέρερ μετά τις συναντήσεις με Ευ. Βενιζέλο και Μ. Χρυσοχοϊδης.

Ο Γερμανός υφυπουργός επισήμανε ιδιαίτερα τις δυνατότητες που υπάρχουν σε επίπεδο όχι μόνο κυβερνητικών φορέων αλλά και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την ίδρυση ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί η τεχνογνωσία από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ σχετικά με τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας θα βολιδοσκοπηθούν και άλλες λύσεις, όπως είναι η συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες για χορήγηση δανείων και η δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφερθεί στο ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών γιατί, όπως σημείωσε, αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, ανέφερε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινοτικά έργα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας πως "υποκλινόμαστε στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων", επισημαίνοντας πως για τη μακροχρόνια σταθερότητα επιβάλλεται να σταθούμε στην ανάπτυξη. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα κερδίσει η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε ότι τρεις είναι οι βασικοί άξονες αυτής της συνεργασίας, η παροχή τεχνογνωσίας σε επίπεδο εξαγωγών, ρευστότητας, αναπτυξιακής στρατηγικής, η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και η χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η χώρα.

Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα απόβλητα, οι υποδομές ΑΠΕ και τα τρόφιμα.


Βενιζέλος: Μεγάλο ενδιαφέρον Γερμανών για αποκρατικοποιήσεις -Έμφαση σε ενέργεια

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Σ. Καπφέρερ.

Αναλυτικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Stefan Kapferer, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας ανώτατων κρατικών στελεχών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.

Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ευ. Βενιζέλος: Υποδέχτηκα με χαρά τον Υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Stefan Kapferer, με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα και πρακτική συζήτηση. Τον συνοδεύει μια μεγάλη αντιπροσωπεία.

Συζητήσαμε για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς. Συζητήσαμε για πιθανές επενδύσεις από Γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, κοινά προγράμματα που μπορούμε να αναπτύξουμε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, συζητήσαμε για τις δυνατότητες παροχής τεχνικής βοήθειας από διάφορες γερμανικές οντότητες που είναι εξειδικευμένες σε θέματα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Υφυπουργός είναι εδώ για να προετοιμάσει την επίσκεψη τον Οκτώβριο του Υπουργού του, του κ. Roesler, τον οποίο με χαρά περιμένουμε. Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πολύ γρήγορα και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας στο φεστιβάλ της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανιών, στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και όπου διάφοροι ελληνικοί φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παρουσιάσουν αυτό το δυναμικό πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι προφανές ότι τα πάντα κρίνονται στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας, στο επίπεδο της ανάπτυξης.

Για εμάς, η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι η φετινή ύφεση που υπερβαίνει τις προβλέψεις να ξεπεραστεί, ώστε το 2012, από νωρίς, να είναι η αφετηρία μιας νέας «στιγμής» της ελληνικής οικονομίας.

Κι αυτό θα βοηθηθεί πάρα πολύ από τις εξελίξεις στο χρηματοοικονομικό επίπεδο, από την εφαρμογή του νέου προγράμματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Αυτά είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία θέλουμε να λειτουργήσουν με τον πιο καλό τρόπο, γιατί ο κοινός παρονομαστής είναι η ρευστότητα στην οικονομία. Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θέλει να στηρίξει αποφασιστικά, όχι μόνο το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

Ευχαρίστησα τον κ. Kapferer για την παρουσία του εδώ και την παρουσία της αντιπροσωπείας και θα τα πούμε πάρα πολύ σύντομα, μέσω των επομένων επισκέψεων που έχουμε οργανώσει.

St. Kapferer: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που μας δώσατε τη δυνατότητα για τη σημερινή συνάντηση εδώ. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω το μεγάλο σεβασμό εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης για όλα όσα πετύχατε τον τελευταίο καιρό, εσείς ως κυβέρνηση και το Υπουργείο σας, αλλά και ο ελληνικός λαός, για την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στην Ελλάδα.

Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συνεχίσετε αυτή τη διαδικασία για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα με συνέπεια και στο μέλλον, ωστόσο συμφωνήσαμε μεταξύ μας, η ελληνική και η γερμανική πλευρά, ότι για να μπορέσει να υπάρξει μακροπρόθεσμα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επισκέφθηκα σήμερα την Αθήνα, μαζί με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, της GiZ και της Τράπεζας Επενδύσεων της Γερμανίας, δηλαδή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας, ακριβώς για να προετοιμάσουμε και την επίσκεψη του Γερμανού ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας.

Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ήδη τον τομέα της ενέργειας. Υπάρχει μία «επίθεση» επενδυτικών δυνατοτήτων και ενδιαφέροντος από γερμανικής πλευράς. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς τους τομείς.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα υπάρξει συνέχεια αυτού του διαλόγου στο Βερολίνο και την Αθήνα και είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και εναύσματα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.


Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Stefan Kapferer, τον οποίο συνόδευαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Dr. Markus Kerber, ο Διευθυντής της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW), Dr. Lutz-Christian Funke, ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαΐλλης και ο Διευθυντής του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μάρτιν Κναπ, καθώς και ανώτερα στελέχη του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας και του BDI είχαν σήμερα, στα Γραφεία του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται σ’ ένα πρόγραμμα επαφών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΒ με ευρωπαϊκούς και όχι μόνο επιχειρηματικούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να αναδείξει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και να συντονίσει επενδυτικά σχέδια και συνεργασίες που θα φέρουν κεφάλαια και θα δώσουν δουλειές στον τόπο.

Στο επενδυτικό πεδίο, οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών αποδίδουν πιο άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα απ’ ό,τι οι συζητήσεις μεταξύ κρατών…»

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση σ’ ένα θέμα όπως η Ανώτατη Παιδεία, που αφορά αξίες, αντίληψη ζωής και την ίδια την ποιότητα του μέλλοντός μας.

Ελπίζω ν’ αποδειχθεί και σημαδιακό: να αποτελέσει πρόκριμα για την επίτευξη συναίνεσης και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων όπως το Φορολογικό και η Συνταγματική Αναθεώρηση.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v