Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Σε αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα προχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Προστίθεται συντελεστής παλαιότητας και "κοινωνικός συντελεστής".

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα
Σε αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα προχώρησε, όπως είχε προαναγγείλει, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνονται οι συντελεστές των προστίμων για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, ενώ προστίθενται συντελεστής παλαιότητας των κτισμάτων αλλά και ο λεγόμενος κοινωνικός συντελεστής, που θα αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών αυθαιρέτων.

Παράλληλα, εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις τα ακίνητα που έχουν χτιστεί πριν από το 1955. Ο υπουργός ΠΕΚΑ υποστήριξε στη Βουλή πως ενδέχεται να καταργηθεί και ο χρόνος των 20 και των 40 ετών που αφορά στη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων. Με βάση τον συντελεστή παλαιότητας, τα πρόστιμα θα μειώνονται ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.

Ο κοινωνικός συντελεστής αφορά σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία, των οποίων το αυθαίρετο είναι η κύρια και μοναδική κατοικία. Το πρόστιμο για όσους υπαχθούν στον κοινωνικό συντελεστή μειώνεται στο μισό εφόσον το ατομικό εισόδημα είναι έως 8.000 ευρώ και το οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται διπλασιασμός (από τριπλασιασμό) του προστίμου για όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να βρεθεί τρόπος και να αποδοθεί μέρος των προστίμων στο ΙΚΑ.

****Δείτε τις νομοτεχνικές αλλαγές και τις βελτιώσεις του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, το φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και παραδείγματα προστίμων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v