Γκάφα(;) με τα στοιχεία στις εφορίες

Ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων της ΓΓΠΣ για τις επιδόσεις των 34 μεγάλων εφοριών της χώρας έδειξαν οι αντιδράσεις πολλών εφόρων οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Γκάφα(;) με τα στοιχεία στις εφορίες
Ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τις επιδόσεις των 34 μεγάλων εφοριών της χώρας έδειξαν οι αντιδράσεις πολλών εφόρων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειχναν σχεδόν μηδενικό έργο στο μέτωπο των ελέγχων για τις 34 μεγαλύτερες εφορίες, οι οποίες εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με αυτά, από τις 34 ΔΟΥ στις 28 κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στις υπόλοιπες 6 οι έλεγχοι φθάνουν μέχρι το 1,82 από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Αποκλίσεις από τα πραγματικά στοιχεία σε ορισμένες περιπτώσεις αναγνώρισε και ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, κ. Διομήδης Σπινέλλης, αυτές ωστόσο δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα της απόδοσης των εφοριών.

Όπως φαίνεται, η ΓΓΠΣ αξιολόγησε τα αποτελέσματα των ελέγχων σε συνάρτηση με το σύνολο των εργαζόμενων εφοριακών, οι οποίοι όμως δεν έχουν επιφορτιστεί με σχετικές αρμοδιότητες…

Ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών, γιατί επί της ουσίας δεν απαντά στο θέμα που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "τα στοιχεία έχουν ληφθεί υπόψη στον συνολικό σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης που έχει ήδη ανακοινωθεί (Στρατηγικό Σχέδιο για τη Φορολογική Διοίκηση) στις 5 Αυγούστου 2011 και εφαρμόζεται".

Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ακόμα ότι "με τον Ν. 4002 που δημοσιεύτηκε στις 22/8/2011 τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση για την αξιολόγηση και την επιλογή με ειδική διαδικασία των προϊσταμένων των μεγάλων και κρίσιμων υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών. Με τον ίδιο νόμο συγκροτείται νέα Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων καθώς και ειδικές υπηρεσίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους οφειλέτες. Προβλέπεται, επίσης, η συνεργασία με δικηγόρους και λογιστές για την επιτάχυνση της είσπραξης των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με βάση τη σε βάθος αξιολόγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο σύμφωνα με τις παραμέτρους της ΓΓΠΣ αλλά και με πλήθος άλλων παραμέτρων, γίνονται και όλα τα υπόλοιπα οργανωτικού χαρακτήρα βήματα καθ' οδόν προς το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα".

Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, από την ανακοίνωση μπορεί να διαφανεί η πρόθεση αλλαγών προϊσταμένων στις εφορίες που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους αύξησης εσόδων, δυνατότητα που έχει παρασχεθεί στον υπουργό Οικονομικών -με μόνη απόφασή του- ύστερα από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του τελευταίου πολυνομοσχεδίου.

Σε εξέλιξη, άλλωστε, βρίσκονται και οι σχεδιασμοί για δραστική συρρίκνωση των εφοριών, με βάση τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών που διεκπεραιώνουν οι φορολογούμενοι θα ανατεθεί στα ΚΕΠ και τις εισπράξεις -  πληρωμές φόρων θα τις αναλάβουν αποκλειστικά οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v