Τραπεζίτες: Αναμένουν στο… ακουστικό τους

Θετική, "αναγκαία", αλλά προς το παρόν όχι "ικανή" συνθήκη για περαιτέρω συνενώσεις θεωρείται από άλλους τραπεζίτες το deal Alpha-Eurobank. Ποιες προϋποθέσεις βάζει η ΕΤΕ, τι περιμένουν όλοι τις επόμενες ημέρες.

Τραπεζίτες: Αναμένουν στο… ακουστικό τους
Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, που όλοι εύχονται να ανατρέψει τις συνθήκες απαξίωσης και χρηματιστηριακής κατάρρευσης που πλήττουν τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, είναι για τους λοιπούς τραπεζίτες το εγχείρημα Αlpha Bank και Eurobank.

To γεγονός μάλιστα ότι προβλέπεται σημαντική ενίσχυση κεφαλαίων με τη συμμετοχή του Sovereign Fund του Κατάρ αυξάνει τα θετικά σχόλια όχι μόνο για τη σημασία του στο εγχείρημα αλλά και διότι φανερώνει πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μια σημαντική επένδυση στην Ελλάδα.

Εντούτοις (παρά τα σενάρια που ήδη έχουν αρχίσει να… κυκλοφορούν για τις επόμενες συνενώσεις), υπάρχει και αρκετή επιφυλακτικότητα.

Κατά την άποψη των περισσότερων τραπεζιτών, σε αυτήν τη δεινή συγκυρία, πρέπει αφενός να γίνουν γνωστά πολύ περισσότερα στοιχεία για το deal κι αφετέρου να σφυγμομετρηθεί η αντίδραση των αγορών και των διεθνών επενδυτικών οίκων.

Πρακτικά, μέσα από την αντίδραση των αγορών στο συγκεκριμένο εγχείρημα οι λοιποί τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να βολιδοσκοπήσουν τα περιθώρια και -κυρίως- τις προϋποθέσεις για περισσότερες ανάλογες κινήσεις στον κλάδο.

Πέραν αυτού, κύκλοι προσκείμενοι στην Εθνική Τράπεζα, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, παρότι χαρακτήρισαν απροσχημάτιστα το deal "θετική εξέλιξη", σημείωσαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία πρωτοβουλία από την πλευρά της έως ότου ικανοποιηθούν δύο προϋποθέσεις:

1. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμμετοχής ιδιωτών στο roll over των ελληνικών ομολόγων (το λεγόμενο PSI).

2. Nα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις δανειακές επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών και τις επακόλουθες προβλέψεις που θα πρέπει να ληφθούν, με βάση τον έλεγχο που θα κάνει ο οίκος διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock
.

Η ΕΤΕ αυτήν τη στιγμή θεωρείται ο κυριότερος παράγοντας πυροδότησης περισσότερων εξελίξεων και τις απόψεις αυτές συμμερίζονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και άλλες τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα δούμε άλλο deal να φτάνει στην τελική φάση για ένα διάστημα.

Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το διάστημα;

Σίγουρα οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος Alpha - Eurobank - Qatar δεν θα γίνουν απολύτως γνωστές στη σημερινή συνέντευξη και οι απορίες της αγοράς δεν θα επιλυθούν πλήρως. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει (μέσα και από τα σχετικά conference calls) και η αντίδραση των αγορών θα έχει διαφανεί σε σχετικά σύντομο διάστημα, ενδεχομένως και ολίγων ημερών. Το πόσο θετική θα είναι η αντίδραση των αγορών (σήμερα υποδέχθηκε με ράλι 11% τις ειδήσεις) σίγουρα θα παίξει ρόλο στις κινήσεις των άλλων τραπεζιτών.
Η Πειραιώς πάντως έσπευσε να διεκρινήσει ότι δεν βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις συγχωνεύσεων, ενώ χαιρέτησε το ντιλ

Σε ό,τι αφορά το PSI, οι ίδιοι οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η κατάσταση (μετά και τις γενικότερες επιπλοκές που έχει δημιουργήσει η υπόθεση των εγγυήσεων προς τους Φινλανδούς) θα έχει ξεκαθαρίσει ως τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Και τέλος, υπάρχει ο παράγοντας BlackRock, η οποία ξεκινά τους ελέγχους από σήμερα.

Παρότι οι πληροφορίες λένε ότι οι έλεγχοι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως έως το τέλος του έτους -με γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τον Ιανουάριο- τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν σχηματίσει μια εικόνα της μεθοδολογίας που ακολουθείται και άρα θα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για τις δικές τους τράπεζες αλλά και για τις υπόλοιπες.

Eπιπλέον, σε κάθε πιθανό επόμενο ντιλ θα πρέπει να υπάρχει και ο καταλύτης. Τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου οι απομειώσεις στα ελληνικά ομόλογα και η αύξηση στις επισφάλειες μειώνουν δραματικά τις κεφαλαιακές επάρκειες των τραπεζών, καταλύτης για οποιοδήποτε ντιλ θεωρείται το φρέσκο χρήμα, δηλαδή ο στρατηγικός επενδυτής που θα συμμετάσχει και θα βάλει κεφάλαια. 

Η αναγκαία, πάντως, συνθήκη, όπως αναφέρει γνωστό τραπεζικό στέλεχος, φαίνεται ότι εκπληρώθηκε. "Κάποιοι έκαναν την αρχή κι αν όλα πάνε καλά θα πυροδοτηθούν, με μικρή διαφορά φάσης, οι επόμενες κινήσεις".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v