Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε η επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού

Το χθεσινό κείμενο του γραφείου πρυπολογισμού της Βουλής δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων, τονίζει ο Ε. Βενιζέλος.

Παραιτήθηκε η επικεφαλής Γραφείου Προϋπολογισμού
Την παραίτησή της υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, κ. Στέλλα Μπαλφούσια, μετά την κόντρα που ξέσπασε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο με αφορμή τις εκτιμήσεις για τη δυναμική του δημόσιου χρέους.
 
Η κ. Μπαλφούσια εξήλθε αργά το βράδι από το γραφείο του κ. Πετσάλνικου και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επέμεινε στην επιλογή της παραίτησης.

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος άσκησε έντονη κριτική για τις εκτιμήσεις της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μετά το σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των επισημάνσεων για ανεξέλεγκτη πορεία του δημοσίου χρέους και αδυναμία επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού ακόμα κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική δήλωση του κ. Βενιζέλου, το Γραφείο Προϋπολογισμού είναι προφανές ότι δεν διαθέτει την εμπειρία, τη γνώση και την υπευθυνότητα διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την αποτύπωση της κατάστασης και των προοπτικών των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών σημειώνοντας εν ολίγοις ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι έγκυρη.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλει μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Αναλυτικά η δήλωση Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v