Δώρο στους εισαγωγείς ηλεκτρικού ο ΕΦΚ στο αέριο

Αύξηση 31% στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επέφερε η επιβολή από εχθές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Δώρο στους εισαγωγείς ηλεκτρικού ο ΕΦΚ στο αέριο
Αύξηση 31% στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επέφερε η επιβολή από εχθές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι εισαγωγές, προσφέροντας υπερκέρδη στους εισαγωγείς και να πληγούν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και η αύξηση των τιμών χονδρικής, αναμένεται ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις τιμές λιανικής προς τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες βιοτεχνίες, καθώς όπως είναι γνωστό τα τιμολόγια σταδιακά θα αντανακλούν όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό τις τιμές που διαμορφώνονται στη χονδρική.

Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκαλεί η επιβολή του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον υπουργό προς το παρόν δεν είναι δυνατή η κατάργηση του φόρου, ενώ θα αναζητηθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών πάντως, ετοιμάζεται προσφυγή στα κοινοτικά όργανα, καθώς η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, ιδίως όταν στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών – ΕΣΑΗ, εκτιμάται ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα δικαιωθούν από τα κοινοτικά όργανα, καθώς οι κοινοτικές διατάξεις περί μη επιβολής ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή είναι σαφείς και ρητές. Ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι για το χρονικό διάστημα των κάποιων μηνών που θα απαιτηθούν, οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, εχθές, 1η Σεπτεμβρίου οι τιμές που διαμορφώθηκαν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ είναι αυξημένες έως και 36% από τις τιμές της αμέσως προηγούμενης μέρας (έως και 93 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 68,8 ευρώ), όταν δεν ίσχυε ο ειδικό φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Τις ώρες αυτές ως γνωστόν καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικού και λειτουργούν οι μονάδες φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη ισχύ τους, ενώ τις υπόλοιπες ώρες τα φορτία που είναι χαμηλότερα, καλύπτονται από τις λιγνιτικές.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφ΄ενός να περιοριστούν ή να καταστούν ζημιογόνες οι εξαγωγές, ενώ από την άλλη να επιδοτηθούν οι εισαγωγές. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η τιμή της μεγαβατώρας στην ευρύτερη περιοχή (βόρειες διασυνδέσεις με Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία κλπ) βρίσκεται στα επίπεδα των 50-55 ευρώ.

Έτσι διαμορφώνονται μεγάλα περιθώρια στην ελληνική αγορά για υπερκέρδη από τις εισαγωγές, καθώς οι εισαγόμενες μεγαβατώρες πληρώνονται από το σύστημα με την τιμή που διαμορφώνεται ανά ώρα. Εκτιμάται δε ότι για εισαγωγές 10 μεγαβάτ επί 8-11 ώρες, το επιπλέον κέρδος που μπορεί να προκύψει φτάνει αισίως και τα 100.000 ευρώ σε μία μόνο μέρα.

Αντιθέτως οι εξαγωγές είτε δεν μπορούν να γίνουν, είτε αφήνουν ζημιά αν πρόκειται για υποχρεωτικές ανταλλαγές ενέργειας.

Για το θέμα υπήρξε εχθές παρέμβαση από τον υπεύθυνο του Τομέα Ενέργειας της ΝΔ, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη. Σύμφωνα με δήλωσή του, η Κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, επιφέρει:

Μείωση στη διείσδυση του φυσικού αερίου, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με δυσμενείς συνέπειες στο περιβάλλον.Άδικη επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ήδη έχουν προβεί σε αντίστοιχη πολυδάπανη ενεργειακή υποδομή, για την εγκατάσταση φυσικού αερίου, με κίνητρο τις μέχρι προσφάτως διαβεβαιώσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι θα απολαμβάνουν φθηνότερη τιμή.

Αναγκαστική αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, με συνακόλουθη επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού σημαντικό τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής στηρίζεται πλέον στη χρήση φυσικού αερίου.

Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των πιο ενεργοβόρων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξαγωγικές.«Η κυβέρνηση και στο χώρο της ενέργειας είτε αδυνατεί να βρει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είτε αυτές που βρίσκει λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών» καταλήγει η δήλωση του κ. Καλαφάτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v