Παπανδρέου: Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013

"Σήμερα, η δική μας παράταξη θα βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

Παπανδρέου: Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013
"Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013. Και μέχρι τότε, όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει πια από την κρίση, αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τόσο μεγάλης σημασίας αλλαγές που θα έχουμε βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της χώρας μας στο μέλλον. Και τότε οι πολίτες θα κρίνουν στη σωστή του διάσταση το ιστορικό και εθνικό έργο που θα έχουμε προσφέρει στη διάρκεια αυτής της θητείας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του αθλητικού κέντρου Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, στο πλαίσιο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, που συμπίπτει με την επέτειο των 37 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος, μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Μα πάνω απ' όλα αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Θα είμαστε περήφανοι ότι την κρίσιμη στιγμή ανταποκριθήκαμε στο εθνικό κάλεσμα της Ιστορίας. Με αυτήν την περηφάνια και αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε τη μάχη", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε τη σύγκληση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2012.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα 37 χρόνια από την ίδρυση του κινήματος (3 Σεπτεμβρίου 1974), λέγοντας ότι "η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας και να ικανοποιήσει την ανάγκη για την εκπροσώπηση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο", τονίζοντας ότι "παρά τις περιπέτειες, περάσαμε σε μια σύγχρονη εποχή και σε μια Ελλάδα στις 30 πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου".

"Αυτό που έχω να πω σήμερα, από αυτό το βήμα, είναι ότι τα χρόνια από το 1974 και μετά το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο και στη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε σε μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η Νορβηγία είχε χορηγήσει διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου στη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, ενώ σε ό,τι αφορά το μήνυμα αυτό καθ' εαυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, όπως ο Γιενς Στόλτενμπεργκ "μέσα στην τραγωδία, δηλώνει περήφανος για τη χώρα του και τον λαό του", έτσι κι εμείς "είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας και σίγουροι για τις δυνατότητές μας, για τον Έλληνα και την Ελληνίδα".

"Στα προβλήματα οι λύσεις δεν δίνονται με το μίσος, την πόλωση, τη βία. Είμαστε σήμερα πιο προσηλωμένοι στις αξίες μας της ανθρωπιάς, του διαλόγου, της δημοκρατικής και ειρηνικής επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Επανερχόμενος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά, ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου συνέδεσε το χθες με το σήμερα σε μια σειρά τομείς, αναφερόμενος σε καίρια ζητήματα, με πρώτο εκείνο της ανεργίας, καθώς "σήμερα καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό και αποτελεσματικό δίκτυο αλληλεγγύης, στήριξης, παιδείας και συμμετοχής για τους ανέργους, για τους νέους, για τους αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες".

Αναφερόμενος στην εθνική ανεξαρτησία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "παλέψαμε ώστε η Ελλάδα, από υποχείριο ξένων δυνάμεων, να σταθεί με ανεξάρτητη φωνή -όταν άλλοι περίμεναν έξωθεν οδηγίες-, να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, να μπει στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων, να παίξει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις", ενώ "σήμερα η δική μας παράταξη καλείται να βγάλει την Ελλάδα από την επιτήρηση και την εξάρτηση για να σταθεί στα πόδια της, και θα τα καταφέρουμε".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι, παρά τα θετικά της περιόδου από το 1974 και μετά, η υπέρβασή της πρέπει να γίνει μέσα από μια κριτική ματιά, προσθέτοντας ότι "μια ουσιαστική κριτική και αυτοκριτική της περιόδου αυτής μπορεί να αναγνωρίσει τις αιτίες της προϊούσας κρίσης χωρίς να παραγνωρίζει τα βήματα και τις κατακτήσεις της χώρας".

Επιχειρώντας την κριτική αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανεπαρκή ή συμβιβαστική αντίδραση του πολιτικού συστήματος στη σύμφυση και αδιαφάνεια των ιδιοτελών συμφερόντων, για αδυναμία ανατροπών και ρήξεων, με αποτέλεσμα την κυριαρχία και την ενσωμάτωση στις κρατικές και πελατειακές δομές, καθώς και για ημιτελείς μεταρρυθμίσεις και αποδυνάμωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών.

Ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της αποτίμησης της προηγούμενης περιόδου, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα της οικονομίας κάνοντας λόγο για:

- αδυναμία οικοδόμησης μιας εύρωστης οικονομίας και μιας χώρας παραγωγικής,

- αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας, της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας,

- επικράτηση πελατειακών και συντεχνιακών νοοτροπιών.

Είπε, επίσης, πως οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ συνίστανται στο ότι ανέχτηκε ή υιοθέτησε τέτοιες πρακτικές, επισημαίνοντας, από την άλλη, ότι η πελατειακή λογική είναι βαθιά συντηρητική και "η μήτρα της σημερινής μας εξάρτησης από δανεικά".

"Αυτές τις ευθύνες, εξάλλου, δηλώσαμε έτοιμοι να αναλάβουμε όταν διεκδικήσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές του 2009. Τις αναλαμβάνουμε, λοιπόν, με παρρησία απέναντι στους πολίτες, ενώ παράλληλα κάνουμε αυτό που πρέπει για τη σίγουρη πορεία εξόδου από την κρίση, είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό τον χρόνο που μας δίνεται, με τη στήριξη των εταίρων, για να αλλάξει η Ελλάδα", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "εμείς δεν θεοποιούμε, δεν δαιμονοποιούμε ούτε την αγορά ούτε το κράτος, και αυτό μας διαφοροποιεί και από τη δεξιά και από την παραδοσιακή αριστερά". 

Δήλωσε ότι το Κίνημα θεωρεί την αγορά εργαλείο που ρυθμίζεται από το κράτος, ενώ θεωρεί το κράτος δημοκρατικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου και της κοινωνίας.

"Η δογματική αριστερά αδυνατεί να εκφράσει μια ριζοσπαστική αντίληψη για το κράτος", είπε ο κ. Παπανδρέου, θέτοντας το ερώτημα: "Ποιο κράτος θέλουμε να έχουμε, εκείνο που είναι αιχμάλωτο στα διάφορα συμφέροντα, ή κράτος πρόνοιας, διαφάνειας, δικαιοσύνης και ισονομίας;".

"Αν θέλουμε το δεύτερο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές και να μην κρύβουμε συντηρητικές λογικές πίσω από επαναστατικά συνθήματα", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. 

Επισήμανε ακόμη ότι η πολιτική του Κινήματος και των κυβερνήσεών του από το 1974 και μετά διαπνεόταν πάντα από τις αρχικές του αξίες και ιδρυτικές αρχές, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "είναι και θα είναι πάντα μια πλειοψηφική πολιτική και κοινωνική δύναμη της πατριωτικής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής αριστεράς".

"Απαντώντας" σε αυτούς που μιλούν για "το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα", "το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη" και "το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου", ο κ. Παπανδρέου είπε: "Εγώ μιλώ για το ΠΑΣΟΚ. Το σύνολο των ανθρώπων και των κοινωνικών δυνάμεων, που μας οδήγησαν έπειτα από 37 χρόνια να είμαστε και πάλι εδώ, παρόντες στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας μας. Και γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει την τύχη άλλων παλαιότερων κομματικών σχηματισμών."

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυάται τον εσωκομματικό διάλογο και δεν χωρίζει μηχανιστικά τα μέλη του κόμματος με ταμπέλες και δογματισμούς.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο αυτή, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε κατ' αρχάς την κυβέρνηση της Ν.Δ. διότι -όπως είπε- όχι μόνο δεν διόρθωσε τις αδυναμίες της χώρας, αλλά και τις διόγκωσε "σε τέτοιο βαθμό ώστε η Ελλάδα βρέθηκε ευάλωτη όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο έλεος της διεθνούς κρίσης". 

Τόνισε πως η Ελλάδα και η κυβέρνηση αναγνώρισαν τις δικές μας ευθύνες, αλλά και πρώτοι μίλησαν για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η μάχη που δίνεται είναι ταυτόχρονα και μάχη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρώτος στόχος είναι αυτός "μιας παγκόσμιας ή έστω μιας πιο ισχυρής ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα θέτει ρυθμίσεις, όρους και ελέγχους".

Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής με άξονα την "πράσινη οικονομία", αλλά και την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της επιβολής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα καθιέρωσης ευρωομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες ανταγωνίζονται τις ανεπτυγμένες μέσω της ανισότητας και των φθηνών εργατικών χεριών και τόνισε ότι "εμείς θέλουμε την ανταγωνιστικότητα, όχι μέσω ανισότητας αλλά μέσω ποιότητας".

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε στη συνέχεια την πρότασή του για "πράσινη ανάπτυξη" που "θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα προετοιμάσει τις κοινωνίες μας για μια οικονομία πέρα από την πετρελαϊκή εξάρτηση".

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης "προτύπου εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας" και τόνισε ότι "η Ευρώπη μόνο της λιτότητας δεν έχει μέλλον".

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτές σηματοδοτούν μια νέα προοπτική για τη χώρα μας και αποδεικνύουν την ορθότητα της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το τι είναι σοσιαλιστικό σήμερα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν είναι προοδευτική πολιτική η μισθολογική ανισότητα στο Δημόσιο, ούτε το ρουσφέτι, ούτε η μη πληρωμή φόρων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι προοδευτικό ένα κράτος υπερτροφικό, σπάταλο, αντιπαραγωγικό και εχθρικό προς τον πολίτη και επισήμανε ότι "οι καιροί επιβάλλουν να ακολουθήσουμε μια νέα εθνική στρατηγική που δεν θα βγάλει μόνο τη χώρα από την κρίση, αλλά θα οδηγήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες ξανά στην ευημερία".

"Σήμερα μιλάμε καθαρά για τη συσπείρωση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει και αλλάζει ο πρωθυπουργός είπε ότι "δικό μας καθήκον είναι να ηγηθούμε της προσπάθειας αυτής και να φροντίσουμε αυτή η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και πιο δίκαια για τους πολίτες".

"Οι αλλαγές που φέρνουμε είναι αυτές που ούτως ή άλλως θέλαμε να φέρουμε σε πέρας όταν διεκδικήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2009.

Η κρίση όμως τις κατέστησε πιο επιτακτικές και επείγουσες", είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τονίζοντας ότι γνώμονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του προαναγγέλλοντας αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση -συντακτικού τύπου- το 2013.

Ανοίγοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "είμαστε όλοι συνδημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει παντού, καθώς πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πορεία για την 'Ελλάδα των Ελλήνων', την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη". "Αυτό είναι", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, "το πολιτικό μας DNA".

Οι στόχοι της Εθνικής Συνδιάσκεψης

Ένας από τους κύριους στόχους της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως αναφέρεται σε κείμενα του Κινήματος, η ουσιαστική συμμετοχή στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων θεσμικών κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών στη διαμόρφωση των θέσεων και των δράσεών του.

"Στην παρούσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία, μέσα από μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να πραγματοποιήσει τομές που επαναπροσδιορίζουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη", αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ, "ως σύγχρονος πολιτικός οργανισμός, στηρίζεται στο πολιτικό του όραμα και στις προγραμματικές του θέσεις, αναπτύσσοντας πολιτικές διαδικασίες που ενισχύουν την ιδεολογική και προγραμματική ανατροφοδότησή του, μέσα από τον διάλογο με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα".

Στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη το ΠΑΣΟΚ συζήτησε τις εξής πέντε θεματικές ενότητες:

-Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση.

-Ανάπτυξη και αλλαγή παραγωγικού προτύπου.

-Κοινωνικό κράτος.

-Η πολιτική εθνική ασφάλειας.

-Ο Ελληνισμός της Διασποράς.

-Το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλιστική προοπτική σήμερα.

Τα Κείμενα Βάσης της Συνδιάσκεψης διαμορφώθηκαν από εισηγητικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν 580 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα προσχέδια των κειμένων διαμορφώθηκαν με ευθύνη του ΙΣΤΑΜΕ.

Σφοδρή επίθεση της Ν.Δ.

"Ο κ. Παπανδρέου, σε μια ανιαρή πραγματεία που διάβασε σήμερα μπροστά σε ένα παγωμένο ακροατήριο, λησμόνησε πως κυβερνά, εδώ και 2 χρόνια, την Ελλάδα.

Μίλησε για τον διεθνή σοσιαλισμό, αλλά δεν είπε τίποτα για τη βαρβαρότητα της πολιτικής του.
Αναγνώρισε το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά δεν είπε τίποτα για τη δική του πολιτική, που διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία.

Ανέπτυξε στόχους που πρέπει να έχουν η Ευρώπη και ο κόσμος, αλλά δεν είπε τίποτα για την κυβέρνησή του, που έπεσε έξω σε όλους τους στόχους της για την Ελλάδα.

Σε τόσο κρίσιμες ώρες, ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, ζει σε άλλη πλανητική διάσταση, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v