UBS: Καταστροφή μια έξοδος από το ευρώ

Την απάντηση στις τρομακτικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δίνει η UBS. "Βλέπει" βουτιά ΑΕΠ 50% σε έναν χρόνο, χρεοκοπίες, κατάρρευση τραπεζών και εμπορίου. Δεν θα βοηθήσει μια υποτίμηση.

UBS: Καταστροφή μια έξοδος από το ευρώ
Σημαντικά οικονομικά και πολιτικά κόστη κρύβει ενδεχόμενη αποχώρηση χώρας από την ευρωζώνη, είτε αυτή είναι ισχυρή είτε είναι αδύναμη, τονίζει η UBS σε έκθεσή της (6/9).

Όπως αναφέρει, το σενάριο βάσης που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί είναι μια αργή και επίπονη μετάβαση της ευρωζώνης σε δημοσιονομική ενοποίηση.

Ωστόσο, ο δημόσιος διάλογος που έχει ξεκινήσει αναφορικά με την επιλογή της διάσπασης υποτιμά σημαντικά τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, τονίζει ο οίκος.

Το οικονομικό κόστος

Το κόστος εξόδου από το ευρώ για κάποια αδύναμη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σημειώνει η UBS. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από το ίδιο το κράτος, χρεοκοπίες επιχειρήσεων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αλλά και των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

Επίσης, πιθανή υποτίμηση έχει μικρές πιθανότητες να βοηθήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η έξοδος μιας αδύναμης χώρας από το ευρώ οδηγεί σε κόστος ανά πολίτη αυτής ύψους 9.500 - 11.500 ευρώ μόνο για το πρώτο έτος. Για τα επόμενα χρόνια, το κόστος υπολογίζεται στα 3.000 - 4.000 ευρώ ετησίως ανά πολίτη, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται στο 40% - 50% του ΑΕΠ μόνο για τον πρώτο χρόνο και η υποχώρηση του νομίσματος έναντι του ευρώ θα κυμανθεί περίπου στο 60%. 

Εάν μια "ισχυρή" χώρα όπως η Γερμανία επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ, οι συνέπειες περιλαμβάνουν χρεοκοπίες επιχειρήσεων, ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και κατάρρευση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. 

Το κόστος ανά πολίτη ανέρχεται στα 6.000 - 8.000 ευρώ για το πρώτο έτος, αντίστοιχο του 20% - 25% του ΑΕΠ, και στα 3.500 - 4.500 ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια. 

Σε αντιδιαστολή, το κόστος από μια πλήρη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα ανερχόταν συνολικά σε λίγο περισσότερα από 1.000 ευρώ ανά Γερμανό, τονίζει ο οίκος. 

Το πολιτικό κόστος 

Ωστόσο, σημειώνει ο οίκος, το οικονομικό κόστος θα πρέπει να είναι η μικρότερη από τις ανησυχίες των επενδυτών σε μια ενδεχόμενη διάσπαση, καθώς κρύβονται και πολιτικοί κίνδυνοι. 

Η UBS υπογραμμίζει πως σε μια τέτοια πιθανότητα μειώνεται δραστικά η διεθνής επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι επίσης τονίζει ότι καμία νομισματική ένωση στη Σύγχρονη Ιστορία δεν έχει διασπαστεί χωρίς κάποιας μορφής απολυταρχική - στρατιωτική κυβέρνηση ή ακόμη και εμφύλιο πόλεμο.  

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v