«Μπλόκο» στα επαγγελματικά δικαιώματα σε 17 ΤΕΙ

«Μπλόκο» στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ θέτει με απόφαση του το ΣτΕ που έκρινε παράνομα πέντε σχέδια προεδρικών διαταγμάτων.

«Μπλόκο» στα επαγγελματικά δικαιώματα σε 17 ΤΕΙ
«Μπλόκο» στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ θέτει με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε παράνομα πέντε σχέδια προεδρικών διαταγμάτων.

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ' αριθμό 202-206/2011 γνωμοδοτήσεις τους έκριναν οτι το κάθε ένα από τα πέντε προεδρικά διατάγματα έχει τέσσερις μή νόμιμες διατάξεις, «φρενάροντας» με αυτό τον τρόπο την αναγνώριση σε κρίσιμες ειδικότητες όπως οι μηχανικοί δομικών υλικών, γεωλόγοι, τοπογράφοι ,μηχανικοί αεροσκαφών, κλωστοϋφαντουργοί κ.ά οι οποίοι ανέμεναν να διασφαλίσουν την "αυτόματη" εγγραφή τους στο ΤΕΕ και κατ' επέκταση την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος ενός πτυχιούχου των Τ.Ε.Ι. είναι η εγγραφή του ως «μέλους του διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος» και η χορήγηση της σχετικής άδειας από αυτό. Όμως, από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται η σύσταση του «διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος».

Η δημιουργία και οι αρμοδιότητες του επίμαχου Επιμελητηρίου, «προς το παρόν μελετώνται και σχεδιάζονται σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Επιπλέον, οι δικαστές θεωρούν ότι τα πέντε διατάγματα πρέπει να καθορίζουν, κατά τρόπο σαφή τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας. Kατά τους δικαστές, σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3794/2009) οι προϋποθέσεις ασκήσεως επαγγελματικής δραστηριότητας πρέπει «να προσδιορίζουν, κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, το είδος των επαγγελματικών πράξεων, τις οποίες οι πτυχιούχοι δικαιούνται να ασκήσουν».

Τέλος, ο τρίτος λόγος, για τον οποίο κρίθηκαν παράνομα τα διατάγματα είναι η
«αναφορά, σε πτυχιούχους «ισότιμων και αντίστοιχων Τμημάτων» χωρίς επακριβή προσδιορισμό των άλλων Τμημάτων, τα οποία, άλλωστε, είναι ήδη υφιστάμενα και συνεπώς γνωστά στη Διοίκηση".

Με την αόριστη αυτή αναφορά, σημειώνεται, δεν μπορεί να διαγνωσθεί και να αξιολογηθεί εάν η επιτρεπόμενη στους πτυχιούχους επαγγελματική δραστηριότητα αντιστοιχεί προς τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις τους, όπως προκύπτουν από το περιεχόμενο των σπουδών τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v