Η τελευταία ζαριά της κυβέρνησης

Χτύπημα σε όλα τα μέτωπα για να πειστεί η τρόικα. Τέλος στην «προσωπική διαφορά». Πώς θα λειτουργήσει η «διευρυμένη» εφεδρεία. Ράλι για αποκρατικοποιήσεις. Όλα σε ένα νομοσχέδιο υπό τον φόβο... διαρροών.

Η τελευταία ζαριά της κυβέρνησης
Τα... ρέστα της με διαρθρωτικές αλλαγές εδώ και τώρα προκειμένου να εξασφαλίσει το Ο.Κ. της τρόικας για την καταβολή της έκτης δόσης «παίζει» η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κάνει μέσα σε λίγες μέρες όσα δεν κατάφερε ή ανέβαλε για ολόκληρους μήνες.
 
Με το μαχαίρι της τρόικας να έχει μπει κυριολεκτικά στον... λαιμό της ομαλής χρηματοδότησης της Ελλάδας, ιδίως μετά τα τελεσίγραφα Σόιμπλε, Τρισέ και Μπαρόζο για την έκτη και για κάθε επόμενη δόση, το χθεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στροφή 180 μοιρών στις προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το ενιαίο μισθολόγιο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα έλαβε αποφάσεις για εδώ και τώρα αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, παύση επιχορηγήσεων για όσους φορείς δεν δηλώνουν τις δαπάνες τους στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων, δημιουργία ενιαίου φορέα φόρων και εισφορών κ.λπ.

Τίτλοι τέλους πέφτουν στο εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς, ένα τρικ που επιστρατεύτηκε για να μην περικοπούν έως και κατά 40% οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ, από την άλλη πλευρά, η άμεση ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας για υπαλλήλους φορέων οι οποίοι συγχωνεύονται ή καταργούνται είναι σαφές πια ότι αποτελεί τον προθάλαμο των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η καταιγίδα των επερχόμενων διαρθρωτικών αλλαγών θα αποτυπωθεί σε ένα και μόνο νομοσχέδιο, σε μια προφανή προσπάθεια να επικρατήσει και πάλι η γραμμή σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία, με την υπερψήφιση τουλάχιστον από την κυβερνητική πλειοψηφία, και να μην υπάρξει χώρος να εκφραστούν διαφωνίες σε επιμέρους παρεμβάσεις του ενιαίου νομοθετήματος για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
 
«Αν δεν διασφαλίσουμε τη φυγή προς τα εμπρός, δεν θα βγάλουμε το κεφάλι μας μέσα από το νερό», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζοντας τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όλη η κυβέρνηση θα κινηθεί με ενιαίο τρόπο. Στόχος είναι να μην υπάρξουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα και αντιδράσεις.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος:

1. Ιδιωτικοποιήσεις

Το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, που είχαν περιληφθεί στη λίστα του 2012, αλλά και τις επεκτάσεις των συμβάσεων για τον ΟΠΑΠ και το «Ελ. Βενιζέλος», τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ, νέα παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας αλλά και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου τα οποία θα πωληθούν και θα επαναμισθωθούν από το Δημόσιο (sale and lease back).

Σήμερα αναμένεται απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων με την οποία τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε βέβαιος για την είσπραξη 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

2. Καταργήσεις φορέων - εργασιακή εφεδρεία

Άμεση υλοποίηση των ψηφισμένων συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων και άμεση ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας. Με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα καταρτιστεί κατάλογος πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα μπει σε εργασιακή εφεδρεία, αγγίζοντας τις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα. Το προσωπικό που θα ενταχθεί στον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας παραμένει στους καταλόγους του ΑΣΕΠ σε μόνιμη βάση. Θα λαμβάνει τις αποδοχές του μόνο για 12 μήνες από την ημέρα όπου θα χαρακτηριστεί πλεονάζον και οι αποδοχές αυτές θα είναι ίσες με το 60% του βασικού μισθού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό που αποτελεί την εργασιακή εφεδρεία:

-Εφόσον συνάψει σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλον εργοδότη, διαγράφεται οριστικά από τον πίνακα κατάταξης.

-Μπορεί να μεταφέρεται ύστερα από αίτηση με την ίδια σχέση εργασίας σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα, καλύπτοντας ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων.

-Επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα για θέσεις ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα, για ποσοστό ως 30%.

-Προηγείται έναντι όλων των υπόλοιπων κατηγοριών για θέσεις μερικής απασχόλησης.

-Μπορεί κατ' εξαίρεση να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο. Από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, όμως, προκύπτει ότι «αν δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, η εργασιακή του σχέση θα λυθεί.

Αν είναι μεγάλος σε ηλικία θα μπορεί να οδηγηθεί στη σύνταξη, εάν είναι νέας ή μεσαίας ηλικίας και δεν έχει κατορθώσει να προσαρμοστεί, τότε θα ισχύσει ό,τι θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα», επομένως η εργασιακή εφεδρεία μπορεί να θεωρηθεί πολύ απλά προθάλαμος απολύσεων στο Δημόσιο, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και το σχετικό αίτημα της τρόικας.

Όσον αφορά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, θα υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ώστε «το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να καταγραφεί εντός του 2011».
 
3. Ενιαίο μισθολόγιο

Από την εξειδίκευση του ενιαίου μισθολογίου θα φανεί αν τελικά η μεταστροφή της κυβέρνησης αναφορικά με το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς θα οδηγήσει σε απώλειες έως και 40% των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα, ή αν μέρος αυτών θα καλυφθεί πραγματικά από το μπόνους παραγωγικότητας που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της τρόικας, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω την προσωπική διαφορά, η οποία δεν ήταν τίποτε άλλο από ένας έμμεσος τρόπος αντιστάθμισης της εξάλειψης των περισσότερων επιδομάτων.

Το σχέδιο είχε ως εξής: έστω ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος λαμβάνει σήμερα μηνιαίες τακτικές αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο έστω ότι θα προκύπτει βασικός μισθός (μαζί με οικογενειακό επίδομα και επίδομα θέσης ευθύνης, που διατηρούνται, και κατά περίπτωση τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και παραμεθορίου) στα 1.600 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά σε αυτήν την περίπτωση θα είναι 400 ευρώ και σε κάθε μελλοντική αύξηση αποδοχών θα μειώνεται. Για παράδειγμα, όταν ο βασικός μισθός γίνει 1.700 ευρώ η προσωπική διαφορά θα γίνει 300 ευρώ, μέχρι να εξαλειφθεί.

Με τον τρόπο αυτόν, οι συνολικές αποδοχές θα παρέμεναν μεν παγωμένες για αρκετά χρόνια, καθώς τις όποιες αυξήσεις θα... έτρωγε η παράλληλη μείωση της προσωπικής διαφοράς, όμως δεν θα υπήρχαν μεγάλες μειώσεις αποδοχών παρά μόνο στην περίπτωση πολύ υψηλών επιδομάτων όπου θα έμπαινε πλαφόν.
 
Το παραπάνω σενάριο, που είχε οδηγήσει και σε αναστολή των κινητοποιήσεων εφοριακών, τελωνειακών και υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, που παίρνουν τα μεγαλύτερα επιδόματα, πετάγεται τώρα στον κάλαθο της... τρόικας. Ο δημόσιος υπάλληλος θα είναι «κρατικός υπάλληλος», σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, και εφόσον έχει τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία θα έχει και τις ίδιες αποδοχές ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο δουλεύει.

4. Ανοίγουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα
 
Το εγχείρημα επιχειρήθηκε σε φραστικό επίπεδο από την κυβέρνηση, ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι δεν εφαρμόστηκαν και απετέλεσε συχνά-πυκνά αιτία για ενδοκυβερνητικές κόντρες κορυφής. Τώρα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι «θα κλείσουμε όλα τα κενά που έχουν απομείνει σε σχέση με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και όπου υπάρχουν νομοθετημένες προθεσμίες στο μέλλον, έρχονται τώρα».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εργασίας προχωρά με νόμο το θέμα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και προανήγγειλε καθιέρωση της εθελοντικής μερικής απασχόλησης και της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών στο Δημόσιο, όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αλλά και παύση χρηματοδοτήσεων φορέων του ελληνικού δημοσίου που δεν δηλώνουν τις δαπάνες τους στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες . Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v