Ραγκούσης: Ένα παράβολο για τις άδειες ταξί

Σε μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του ν/σ για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, το οποίο ο υπουργός Υποδομών ευελπιστεί ότι θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε ισχύ σε διάστημα ενός περίπου μήνα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ραγκούσης: Ένα παράβολο για τις άδειες ταξί
Σε μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ραγκούσης, ευελπιστεί ότι θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε ισχύ σε διάστημα ενός περίπου μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, από τη διαβούλευση θα προκύψει το ύψους του παραβόλου που θα καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν νέα άδεια. Το παράβολο θα είναι ενιαίο για όλη τη χώρα, δεν θα υπάρχουν δηλαδή διαφοροποιήσεις στο ύψος του ανάλογα με την περιοχή, όπως συνέβαινε έως σήμερα με το κόστος των αδειών.

Την εφαρμογή του νέου νόμου θα παρακολουθεί ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα καταγράφει τις τάσεις της αγοράς.

Όπως σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, για να μην υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση των κυκλοφορούντων ταξί, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς, οι Αρχές θα έχουν δυνατότητα να παρεμβαίνουν με ρυθμίσεις που θα έχουν τη μορφή είτε επιβολής πλαφόν, π.χ. 40% αύξηση των αδειών ταξί σε σχέση με τις υφιστάμενες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε αύξησης του παραβόλου.

Να αναφέρουμε ότι σήμερα σε όλη τη χώρα κυκλοφορούν περίπου 5,5 εκατ. Ι.Χ και 27.000 ταξί, ενώ στην περιοχή της Αττικής κυκλοφορούν 2,5 εκατ. Ι.Χ. και 13.500 ταξί.

Αναφερόμενος πριν από λίγο στα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία όσων ιδιοκτητών ταξί αγόρασαν τις άδειές τους τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι, πέρα από τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, θα υπάρξει και επιβολή προστίμων σε όσους εισέπραξαν χρήματα κάτω από το τραπέζι κατά τις αγοραπωλησίες των αδειών. Ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτοί που εισέπραξαν το μαύρο χρήμα είναι γνωστοί.

--- Σημαντική μείωση κομίστρων

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κομίστρου των ταξί, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι αυτό θα γίνει με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ενώ σημείωσε πως τα κόμιστρα θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν λόγω των αυξήσεων που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε πως τελικό σχέδιο νόμου, όπως αυτό θα προκύψει μετά τη διαβούλευση, θα εγκριθεί εκ νέου από το υπουργικό συμβούλιο. Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η έγκριση ήταν ομόφωνη.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των αυτοκινητιστών να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία αύριο, αντιδρώντας στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο υπουργός υποστήριξε ότι όσα έγιναν το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης των αυτοκινητιστών, βάρυναν πολύ τις σχέσεις τους με την ελληνική κοινωνία.

Με απεργία απαντούν οι ταξιτζήδες στην απελευθέρωση

Με 24ωρη απεργία αύριο, Πέμπτη, απαντούν οι αυτοκινητιστές ταξί στο πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος, που επιφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο έλαβε χθες το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο.

Η απεργία των αυτοκινητιστών θα ξεκινήσει στις πέντε το πρωί αύριο, ενώ για την Παρασκευή οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v