Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κάνουν τα δάνεια… μετοχές

Η δαμόκλειος σπάθη της BlackRock και η… ντρίπλα της μετοχοποίησης δανείων. Κλειδί τα ΜΟΔ και οι στρατηγικοί επενδυτές. Και απειλές μηνύσεων σε επιχειρήσεις - επιχειρηματίες. Οι περιπτώσεις-πιλότοι.

Τράπεζες: Κάνουν τα δάνεια… μετοχές
Ένα «καυτό» τρίμηνο έχουν μπροστά τους οι προβληματικές επιχειρήσεις καθώς υπό την σπάθη του ελέγχου των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων από την Black Rock, οι τράπεζες καλούνται να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το τι θα πράξουν με σειρά εταιρειών, που ενώ βρίσκονται στην διακεκαυμένη ζώνη, δεν εμφανίζουν σημεία ανάκαμψης.

Ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών από το δίδυμο Black Rock Solutions και Ernst & Young Ελλάδας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι τα πρώτα δείγματά του δεν είναι ενθαρρυντικά οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο.

Βάσει των επίσημων στοιχείων της Τ. τ. Ε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος 2010 ανερχόταν σε 10,4% ενώ τον Μάρτιο του 2011 ανήλθε στο 11,5%. Στο τέλος του 2010 ο δείκτης κάλυψης ανερχόταν στο 44,7% ( προβλέψεις που έχουν σχηματισθεί ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Δηλαδή οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις ύψους περίπου 14 δις ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις στο 4,64% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Και αυτό ενώ παρατηρείται οξεία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών με εκτίναξη της ανεργίας, περικοπή μισθών και συντάξεων, και κάθετη υποχώρηση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Για να περιορίσουν το πρόβλημα, πριν την ολοκλήρωση των ελέγχων από τo δίδυμο BlackRock- Ernst& Young, οι τράπεζες εξετάζουν «έξυπνες» λύσεις, που θα μειώσουν, χωρίς να εξαλείψουν το ποσό των αναγκαίων προβλέψεων και θα παράσχουν χρόνο στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, δηλώνουν έτοιμες να ανασύρουν από την φαρέτρα τους ακόμη και «όπλα», που σπάνια χρησιμοποιούνται, όπως προσφυγή στην δικαιοσύνη για περιπτώσεις όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες καταδολίευσης πιστωτών, ή ακόμη και συστηματικής υπεξαίρεσης χρημάτων.

Οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λύνουν τα χέρια των τραπεζών, καθώς επιτρέπουν γρηγορότερη διευθέτηση της πλειονότητας των οφειλών των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι την ανεύρεση ενδιαφερόμενου στρατηγικού επενδυτή.

Οι περιπτώσεις Fulgor, Μαίλλης, Alter, Nutriart αποτελούν «πιλότο» για το είδος των λύσεων, που προωθούνται.

Η ντρίπλα της μετοχοποίησης χρεών

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alter ( Ελεύθερη Τηλεόραση) έκανε …σεφτέ στο νέο άρθρο 99. Η υπαγωγή του παρέχει τη δυνατότητα ολικής περίπου διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται πλέον και οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Παρά το μέχρι τώρα αδιέξοδο στην προσπάθεια μετοχοποίησης δανείων, θα υπάρξει μια ακόμη προσπάθεια με τον ορισμό από το Δικαστήριο του νέου διαμεσολαβητή. Πιστώτριες τράπεζες και διαφημιστικές επιδιώκουν να μετοχοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, επιδίωξη που προς το παρόν προσκρούει στην αντίδραση μετόχου της εισηγμένης.

Στον αντίποδα οι τράπεζες εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο της Μαίλλης μετά και την υπογραφή, πρόσφατα, της τελικής συμφωνίας, ενώ μερική μετοχοποίηση απαιτήσεων προωθείται και στην Nutriart με τις τράπεζες να αποκτούν ποσοστό της τάξης του 5% αλλά και μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες.

Την πιο οργανωμένη μετατροπή χρέους σε μετοχές την έκαναν προς το παρόν οι τράπεζες στην Fulgor. Οι πιστώτριες τράπεζες της ιστορικής εταιρείας ήρθαν σε συνεννόηση με τον όμιλο Βιοχάλκο, της οικογένειας Στασινόπουλου, να μετοχοποιήσουν τις απαιτήσεις τους διευκολύνοντας την απορρόφηση της εταιρείας από την Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Βιοχάλκο.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η Ελληνικά Καλώδια να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ως 22 εκατ. ευρώ , με έκδοση 2.320.000 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,71 ευρώ, υπέρ των πιστωτριών τραπεζών της Fulgor.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν αποκλειστικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Fulgor με απώτερο σκοπό την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου ύψους ως 22 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του διακανονισμού του τραπεζικού χρέους της Fulgor.

Οι τράπεζες μέσω της παραπάνω διαδικασίας θα αποκτήσουν το 7,85% του νέου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικά Καλώδια και θα εισπράξουν τα λεφτά που έβαλαν στην αύξηση, με την αποπληρωμή του ομολογιακού από την Fulgor.

Πρακτικά δηλαδή, οι τράπεζες μετατρέπουν απαίτηση ύψους ως 22 εκατ. ευρώ από την Fulgor σε μετοχές της μητρικής της Ελληνικά Καλώδια. Η Fulgor βρίσκεται σε αδράνεια από το β εξάμηνο του 2010 και πέρσι το Δεκέμβριο κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 (προστασία από πιστωτές).

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες αποφεύγουν να γράψουν άμεσα ζημιά 22 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποφεύγουν τις ζημιές καθώς θα αναγκασθούν εφόσον η μετοχή της Ελληνικά Καλώδια υποχωρήσει σε σχέση με την τιμή κτήσης να γράψουν την ζημιά στην καθαρή τους θέση.

Γιατί θα προτιμηθούν τα ΜΟΔ

Αντίστοιχο θα είναι το αποτέλεσμα και για όσες τράπεζες μετατρέψουν κοινά ομολογιακά δάνεια επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να τα εξυπηρετήσουν, σε μετατρέψιμα. Από την μια θα μειώσουν τον κίνδυνο να καταστούν τα εν λόγω δάνεια μη εξυπηρετούμενα από την άλλη όμως θα πρέπει να εγγράφουν στην καθαρή τους θέση τις διαφορές αποτίμησης.

Πρακτικά βεβαίως κερδίζουν αφενός χρόνο και αφετέρου δεν θα κατεβάζουν τις τυχόν ζημιές στα αποτελέσματα αλλά θα την ανάγουν απευθείας στην καθαρή τους θέση.

Και η απειλή μηνύσεων

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να κινηθούν εναντίον επιχειρήσεων, βασικών μετόχων και εκτελεστικών μελών Δ.Σ όπου υπάρχουν ενδείξεις εξαπάτησης τους.

Πρόκειται πρακτικά για μια προειδοποίηση προς μεγαλομετόχους των οποίων οι επιχειρήσεις απειλούν να αφήσουν στις τράπεζες φέσι αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ή ακόμη και μερικών δισεκατομμυρίων.

Ήδη η παρτίδα πόκερ έχει ξεκινήσει μεταξύ τραπεζών και κάποιων μεγάλων επιχειρηματιών και όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις σημειώνουν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο αν οι επιχειρηματίες δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους ή έστω να δώσουν προσωπικές εγγυήσεις για τα δάνεια, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v