Ενστάσεις ΕΕΤ για την εξυγίαση των τραπεζών

Παρατηρήσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών επί του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων κατέθεσε με υπόμνημα στη Βουλή ο επικεφαλής της Ένωσης και πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος.

Ενστάσεις ΕΕΤ για την εξυγίαση των τραπεζών
Τις "ενστάσεις" της ΕΕΤ επί του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων κατέθεσε μέσω υπομνήματος στη Βουλή ο επικεφαλής της Ένωσης και πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, ορισμένες εκ των προτεινόμενων διατάξεων έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό εταιρικό δίκαιο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα και με την εμπειρία σε τέτοιου είδους διατάξεις, θα οδηγήσει πιθανότατα σε εμπλοκή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕΤ τονίζει ότι ορισμένες διατάξεις αυτές είτε θα πρέπει να απαλειφθούν είτε να αναδιατυπωθούν, ώστε να είναι συμβατές με το ισχύον δίκαιο.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις περί εποπτικών μέτρων δίδεται εν γένει στην ΤτΕ ευρύτατη διακριτική ευχέρεια καθοριστικής και ουσιώδους παρέμβασης στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων χωρίς να γίνεται αναφορά στα ειδικότερα κριτήρια βάσει των οποίων αυτή θα αποφασίζει την επιβολή καθενός από τα προβλεπόμενα μέτρα και την έκταση αυτών.

Η απουσία των εν λόγω κριτηρίων, συνεχίζει η ΕΕΤ, λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας δικαίου και ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ερμηνείας αλλά και αμφισβητήσεις σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα των εκάστοτε αποφασιζόμενων μέτρων τόσο από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και από τους πιστωτές ή μετόχους τους.

Η ΕΕΤ εκφράζει αντιρρήσεις και για το ύψος της υποχρεωτικής εισφοράς των πιστωτικών ιδρυμάτων στο νέο σκέλος εξυγίανσης του ΤΕΚΕ, που ανέρχεται σε 0,2% επί των τηρούμενων σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα καταθέσεων.

Επίσης τονίζει ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλεται υποχρεωτικός διορισμός επιτρόπου αλλά η λήψη του μέτρου αυτού να κρίνεται κατά περίπτωση κατά την εύλογη κρίση της ΤτΕ.

Ο κ. Ράπανος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής υπογράμμισε ότι ανακόπηκε η διαρροή καταθέσεων που από τις αρχές του 2010 έως και τον περασμένο Ιούλιο έφτασε τα 48 δισ. ευρώ.

Οπως υπογράμισε τον Αύγουστο σημειώθηκε εισροή καταθέσεων 1,5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v