Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξί: Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο

Απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα οι αυτοκινητιστές ταξί αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση του κλάδου. Άρχισε πάντως η διαβούλευση.

Ταξί: Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο
Απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα οι αυτοκινητιστές ταξί, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απελευθέρωση του κλάδου, το οποίο από χθες και έως τις 14 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο site opengov.gr".

Οι αυτοκινητιστές εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους σε όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την άποψη αυτή συντάσσεται και η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρμόδιος τομεάρχης χαρακτηρίζει το σχέδιο ένα περίεργο μίγμα νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων με σοβιετική συνταγή, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται να καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση.

Ραγκούσης: Πρόστιμα για το "μαύρο" χρήμα

Ο κ. Ραγκούσης, παρουσιάζοντας χθες τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου, προανήγγειλε φορολογικούς ελέγχους και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους τα τελευταία χρόνια ενεπλάκησαν σε αγοραπωλησίες ταξί και εισέπραξαν χρήματα τα οποία ουδέποτε δήλωσαν και ποτέ δεν φορολογήθηκαν γι' αυτά. Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι ο έλεγχος θα πάει πίσω, όσο επιτρέπει το Σύνταγμα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι όσοι προέβησαν σε πωλήσεις αδειών είναι γνωστοί στις υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υποδομών διευκρίνισε ότι η άδεια παροχής υπηρεσιών ταξί (ΑΠΥ) δεν σχετίζεται με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα πρέπει να καταβληθεί επίσης παράβολο ύψους 5.000 ευρώ.

Οι σημερινοί κάτοχοι αδειών θα έχουν ένα τριετές διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να ενταχθούν σε εταιρικά σχήματα, ενώ για να αποκτήσουν την νέα, αμεταβίβαστη άδεια δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το παράβολο.

Το κόστος του παράβολου θα κυμαίνεται από 15.000 έως 40.000 ευρώ και το ακριβές ποσό θα καθοριστεί από διαβούλευση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, εντός της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα μπορέσουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, πρόκειται να προχωρήσει και η μείωση των κομίστρων των ταξί, που στα σχέδια του υπουργείου είναι να φτάσει ακόμη και το 20%.

Ν.Δ.: Σοβιετική συνταγή

Την πλήρη αντίθεσή της με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ταξί εξέφρασε και η Νέα Δημοκρατία. Ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Μ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μοναδικό παράδειγμα περίεργου μίγματος νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων με σοβιετική συνταγή.
 
Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει όσα προσκρούουν στο Σύνταγμα και όσα οδηγούν στη δημιουργία καρτέλ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει πληθυσμιακά κριτήρια, όπως αυτά που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η Νέα Δημοκρατία αντιτίθεται στο νομοσχέδιο το οποίο, όπως υποστήριζει:

-Κρατικοποιεί νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.
 
-Εμποδίζει τους κατόχους των αδειών να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεώνοντάς τους να ενταχθούν σε εταιρίες, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

 -Συγκρούεται με τις διατάξεις του βασικού νόμου 3919/2011 περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων (άρθρο 1 και 2 παρ. 2 εδάφιο ζ) που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο.

-Προκαλεί δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κυκλοφοριακό ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης έκδοσης νέων αδειών ταξί. Δημιουργεί μία νέα κατηγορία υπερχρεωμένων ανέργων.

 -Οδηγεί στη δημιουργία καρτέλ με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αδειών στα υπό υποχρεωτική ίδρυση νομικά πρόσωπα κεφαλαιουχικού χαρακτήρα.

Κινητοποιήσεις

Σκληρή ήταν η αντίδραση των αυτοκινητιστών, οι οποίοι κάνουν λόγο για κατεδάφιση του κλάδου των ταξί. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων χαρακτηρίζει τερατούργημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών.

"Θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για 70.000 οικογένειες. Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο που να αφήνει περιθώριο διαλόγου ή συνεργασίας με την κυβέρνηση, παρόλο που εμείς και προτάσεις καταθέσαμε και ανοιχτοί στον διάλογο ήμασταν", σημειώνεται.

Οι αυτοκινητιστές καλούν εκείνους που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική να συστρατευθούν μαζί τους και προχωρούν στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σήμερα Πέμπτη αλλά και το Σάββατο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v