Διακρατική συμφωνία για ηλεκτρονική διακυβέρνηση

«Η μεγάλη πρόκληση της δημόσιας διοίκησης είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο κράτος» τόνισε, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.

Διακρατική συμφωνία για ηλεκτρονική διακυβέρνηση
«Η μεγάλη πρόκληση της δημόσιας διοίκησης είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο κράτος» τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, χαιρετίζοντας απόψε εκδήλωση των ΣΕΠΕ και ΣΕΠΒΕ στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την υπογραφή της πρώτης διακρατικής συμφωνίας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Το κράτος πρέπει να ενσωματώνει την καινοτομία στις υπηρεσίες του», είπε, «γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεπεράσει την υστέρηση 10ετιών και από μεγάλος ασθενής να γίνει ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο».

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός αναφερόμενος στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, «ο στόχος για το παραγωγικό κράτος υποστηρίζεται από τέτοιες πρωτοβουλίες για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Διοίκηση, που βελτιώνουν και την ίδια τη διοίκηση, αλλά και -κυρίως- την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Ο κ. Ρέππας, αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υποβοηθηθεί η αναπαραγωγή και διανομή διδακτικών βιβλίων σε μαθητές του Γυμνασίου. Το Εθνικό Τυπογραφείο ξεκινάει από αύριο την αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δύο ανά κάθε μαθητή της Γ’ Γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες πέντε μαθημάτων έκαστο.

Ο Υπουργός επαίνεσε ως ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία την προθυμία των υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου να εργαστούν το Σαββατοκύριακο για το σκοπό αυτό. Θα ακολουθήσει συνεχόμενη αντίστοιχη προσπάθεια για 6-7 ημέρες την εβδομάδα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Η πρώτη διακρατική συμφωνία που υλοποιείται για γρήγορη μεταφορά τεχνογνωσίας στο δημόσιο τομέα, αφορά στη συμφωνία για τη συνεργασία Ελλάδας και Εσθονίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη και τον Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα Andres Talvik.

Η συνεργασία των δύο μερών θα εστιάσει στον καθορισμό της στρατηγικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στον προσδιορισμό των απαραίτητων ενεργειών εφαρμογής της, ώστε να αναπτυχθεί το τεχνολογικό περιβάλλον που θα επιτρέψει την καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, την αύξηση της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διαδικασία χάραξης πολιτικής.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης - συζήτησης που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΠΕ και ο ΣΕΠΒΕ στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, με θέμα τις προοπτικές του κλάδου της Πληροφορικής στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκης, δήλωσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη της χώρας και την θέτει σε πρώτη προτεραιότητα.

Άμεσος στόχος μας είναι η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, ώστε μέσα από τη μείωση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων συστημάτων, να δημιουργηθεί ένα πολιτο-κεντρικό σύστημα εξυπηρέτησης. Με την υλοποίηση της σημερινής συμφωνίας ξεκινάμε να θέτουμε τα θεμέλια για την Ελλάδα του αύριο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την Εσθονική Κυβέρνηση, όσο και τον Πρέσβη κ. Talvik προσωπικά, για τη βοήθειά τους στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο κ. Τζωρτζάκης υπογράμμισε ότι «η Εσθονία είναι μια χώρα πρότυπο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μια χώρα με 1,4 εκατ. κατοίκους, όπου όμως, η διείσδυση του internet φτάνει το 76%.
 
Η Εσθονία επίσης, έχει να επιδείξει μια πλήρη και απόλυτα λειτουργική υποδομή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», αναφέροντας ως παραδείγματα, την ηλεκτρονική διεξαγωγή εκλογών ήδη από το 2005, το γεγονός ότι το 92% των φορολογικών δηλώσεων στη χώρα υποβάλλονται ηλεκτρονικά κ.ά. Και φυσικά», πρόσθεσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα αυτή έχει να επιδείξει επιτυχημένες πρακτικές στις ΤΠΕ όπως το Skype, που είναι γνωστό σε όλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v