Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτακτο "χαράτσι" στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ

Έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στα ακίνητα ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Από 0,5 € έως 10 € το τετραγωνικό. Περικοπή ενός μισθού για όλους τους αιρετούς. Κάλεσμα στους εφοπλιστές για πρακτική συμμετοχή στην προσπάθεια.

Έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ
Νέο χαράτσι στους ιδιοκτήτες ακινήτων διετούς διάρκειας το οποίο θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ , περικοπή ενός μισθού από αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως και τους Δημάρχους, συνεισφορά του εφοπλιστικού κόσμου με τρόπο ο οποίος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, νέες περικοπές δαπανών οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν επί του παρόντος αλλά και ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 έως τις 31 Οκτωβρίου , περιλαμβάνει το μενού των νέων μέτρων που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Ευ. Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας υστερήσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011.

Τα μέτρα, για τα οποία δεν προσδιορίστηκε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είπε ο κ. Βενιζέλος ότι θα καλύψουν απολύτως αυτές τις υστερήσεις επομένως συνάγεται ότι υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα ανακοινώθηκε:

1. Ειδικό τέλος ακίνητης δομημένης περιουσίας το οποίο θα εισπραθχεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το αργότερο έως το Φεβρουάριο του 2012, για το 2011, ώστε να μπορέσουν τα έσοδα να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Η μέση επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 4 ευρώ ανά τετραγωνικό, το οποίο σημαίνει σύμφωνα με τον υπουργό ότι σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, η επιβάρυνση μπορεί να είναι 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα Βόρεια προάστια μπορεί να φτάνουν τα 10 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του τέλους θα ληφθούν υπ’ όψιν κοινωνικά κριτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταφέρει ακόμα να εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009 και το ΦΑΠ του 2010, φόροι οι οποίοι επίσης κάποια στιγμή θα εισπραχθούν , αφού όπως είπε ο υπουργός δεν μπορεί να καταργηθούν δεδομένου ότι περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Το νέο ειδικό τέλος ακινήτων θα ισχύσει και για το 2012 οπότε θα εισπραχθεί με δόσεις. Οι λεπτομέρειες για το ειδικό τέλος θα ανακοινωθούν την Τρίτη, μετά την επεξεργασία των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

2. Κόβεται ένας μισθός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, υπουργούς και βουλευτές, γενικούς γραμματείς υπουργείων, Δημάρχους κλπ.

3. Επιβάρυνση εφοπλιστών. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα κληθούν και αυτοί να σηκώσουν ένα μέρος του πρόσθετου βάρους αλλά λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, οι επιβαρύνσεις θα συζητηθούν νωρίτερα μαζί τους.

4. Ψήφιση προϋπολογισμού έως τις 31 Οκτωβρίου. Το προσχέδιο κατατίθεται στις 3 Οκτωβρίου και στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

5. Τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει μέσω κοινών μετοχών, επομένως θα έχουμε προσωρινές κρατικοποιήσεις τραπεζών. Εκτίμησε παράλληλα ότι η συγχώνευση Eurobank – Alpha αποτελεί το προοίμιο και άλλων ανάλογων κινήσεων στον τραπεζικό τομέα.

6. Νέες περικοπές δαπανών. Δεν προσδιορίστηκαν αλλά όπως είπε ο κ. Βενιζέλος « υπάρχουν περιθώρια περικοπών τα οποία θα εξαντλήσουμε».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα κολασμένο δίμηνο, αναφερόμενος στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και κατέβαλε προσπάθειες να δείξει ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την αγανάκτηση των πολιτών αναφορικά με τις επιβαρύνσεις και τις περικοπές. «Στο μυαλό και την ψυχή μας έχουμε κάθε ελληνική οικογένεια. Οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά μπορούμε να τις κάνουμε εύκολες με μια ριζική εθνική προσπάθεια» είπε.

Ανακοίνωσε παράλληλα τις νέες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης ανεβάζοντας τον πήχη στο 5,3% το 2011, ενώ εκτίμησε ότι από το Μάρτιο- Απρίλιο του 2012 θα αρχίσουν να καταγράφονται πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Ο ποσοτικός στόχος για το έλλειμμα του 2011 παραμένει στα 17,1 δισ. ευρώ. 
 
"Να βγάλουμε οριστικά το κεφάλι από το νερό"

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία του με βέλη κατά την Ε.Ε. υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ δεν συνοδεύεται από την ανάλογη θεσμική υποστήριξη.

Ο υπουργός επιχείρησε και πάλι να πείσει ότι τα νέα μέτρα δεν σχετίζονται με την αποχώτηση της τρόικα από την Αθήνα. «Αυτά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν έχουν καμία σχέση με την επίσκεψη της τρόικα και την ολοκλήρωση του πέμπτου ελέγχου. Η αναχώρηση ήταν απολύτως προγραμματισμένη και συμφωνημένη. Συνδέεται με την ανάγκη να επεξεργαστούμε το νέο προϋπολογισμό, του 2012. Αλλα έχουν μεσολαβήσει. Δεν είναι η στάση της τρόικας, αλλά η στάση ορισμένων χωρών – μελών», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στη μέση μιας οργανωμένης σπέκουλας που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά πλήττει το ευρώ και την καρδιά της ευρωζώνης, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί Plan B της Γερμανίας και περί υποτιθέμενης χρεοκοπίας της χώρας.

"Εάν θέλουμε να βγάλουμε οριστικά το κεφάλι μας έξω από το νερό, πρέπει να πάρουμε μια πολύ σημαντική απόφαση. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα την πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των δεσμεύσεων, την πλήρη υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων", υπογράμμισε. 

Ο υπουργός στάθηκε στην υπεράνθρωπη προσπάθεια της χώρας, που οδηγεί, με βάση τους στόχους, το πρωτογενές έλλειμμα (χωρίς τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους), στα 1,8 δισ. ευρώ το 2011. 

"Εάν εφαρμόσουμε και τους στόχους του 2012, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ. Θα είμαστε θωρακισμένοι πολιτικά, οικονομικά απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. 

Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν υστερήσεις, τις οποίες και απέδωσε στο ότι "δεν έχουμε έναν ολοκληρωμένο κρατικό μηχανισμό, ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα". Η απόκλιση εκτιμάται στο 1% του ΑΕΠ περίπου ή κάτι περισσότερο από 2 δισ. ευρώ.

"Είχα μια μακρά συνομιλία με τον κ. Σαμαρά. Όποια ενημέρωση είχαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, έχει και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης", τόνισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι στην παρούσα φάση, χρειάζεται μια "υπέρβαση".


Μιχελάκης: Δεν ανακόπτεται η ύφεση με νέα μέτρα ύφεσης

Τα νέα δυσβάστακτα μέτρα επιβεβαιώνουν την αποτυχία της κυβέρνησης, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μιχελάκης. 

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα νέα εισπρακτικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν ανακόπτεται η ύφεση με νέα μέτρα ύφεσης, όπως αυτά που εξήγγειλε, προ ολίγου, ο κ. Βενιζέλος.

Σήμερα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως.

Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της, κατέληξαν σε νέα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει χθες, αφήνοντας σήμερα το έργο αυτό στον αντ’ αυτού?.

Νέα δυσβάστακτα μέτρα που ακυρώνουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησής του και ρίχνουν νέα βάρη στις πλάτες των Ελλήνων.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει, ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v