ΕΣΕΕ: "Αδικα τα νέα μέτρα - οδηγούν σε λουκέτο"

Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι εξίσου άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, θα μεγαλώσουν το οικονομικό τέλμα και θα οδηγήσουν σε νέο –μεγαλύτερο- γύρο λουκέτων, επισήμανε η ΕΣΕΕ στη ΔΕΘ.

ΕΣΕΕ: Αδικα τα νέα μέτρα - οδηγούν σε λουκέτο
Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι εξίσου άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, θα μεγαλώσουν το οικονομικό τέλμα και θα οδηγήσουν σε νέο –μεγαλύτερο- γύρο λουκέτων, επισήμανε η ΕΣΕΕ στη ΔΕΘ.

Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά την ομιλία και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη 76η ΔΕΘ, η περιγραφή της πολυπόθητης «αναπτυξιακής» Ελλάδας παρέμεινε μια θεωρητική αναζήτηση. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο εντείνουν την αβεβαιότητα των εξελίξεων και μας οδηγούν σε ένα βαρύ φορολογικό Φθινόπωρο και σε μια καταστροφική πορεία για την αγορά.

--- Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ

Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συνεδρίασε το Σάββατο, 10 τρέχοντος, στην Θεσσαλονίκη.

Σε μία αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής των 2 τελευταίων ετών, το Συμβούλιο της ΕΣΕΕ, λειτουργώντας υπό διευρυμένη σύνθεση και με την παρουσία εκπροσώπων του εμπορίου από όλη την Μακεδονία, διαπίστωσε για μία ακόμη φορά την μεγάλη απογοήτευση, την απόγνωση και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Μετά από δύο χρόνια, η ανέχεια πλήττει την ελληνική κοινωνία και αγορά, η ύφεση διαρκώς εντείνεται αντί να υποχωρεί, η δυσπραγία αφυδατώνει και απονευρώνει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν με τους Μμε επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους να περνούν στην αχαρτογράφητη ανεργία και την κοινωνία να «μετρά» τις πληγές της.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει η εξαγγελία του νέου εισπρακτικού μέτρου που επιβάλλεται οριζόντια επάνω στα ακίνητα και αδιακρίτως της χρήσης τους ως επαγγελματικών ή όχι. Στην Ελλάδα του σήμερα, τίποτε πλέον δεν μπορεί να μας εκπλήξει. Ζούμε μέσα σε ένα καθεστώς αστάθειας, αδικίας και αβεβαιότητας και χωρίς να μπορούμε πλέον να προγραμματίσουμε ή να προβλέψουμε το τι μας περιμένει.

Παράλληλα, εξαγγέλλονται μεγαλόστομα και κενά περιεχομένου μέτρα, την στιγμή που οι κοινωνικοί εταίροι αντιμετωπίζουν άρνηση συζήτησης όλων εκείνων των μέτρων, που ως γνώστες της αγοράς έχουν προτείνει και τα οποία θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την οικονομία και να αντιστρέψουν το πιο δυσάρεστο κλίμα που έχει αντιμετωπίσει η χώρα στην ζωντανή συλλογική μνήμη.

Ο ελληνικός λαός και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν κουραστεί από την τρομοκρατία της καταβολής κάθε δόσης και από την μεταμόρφωση της επαναδιαπραγμάτευσης, του κουρέματος και της επιμήκυνσης σε «καθοριστικές επιτυχίες».

Τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τα οποία ως αυτοεκπληρούμενος χρησμός της Κασσάνδρας, δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία, είναι εξίσου άδικα, αναποτελεσματικά και αδιέξοδα, θα μεγαλώσουν το οικονομικό τέλμα και θα οδηγήσουν σε νέο –μεγαλύτερο- γύρο λουκέτων. Αν αυτό επιθυμεί η Κυβέρνηση, θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπη με την οργή και αγανάκτηση χιλιάδων μικρομεσαίων της ελληνικής κοινωνίας.

Μπροστά σε αυτή την ασταμάτητη «μετρολογία», η ΕΣΕΕ εκφράζοντας τον εμπορικό κόσμο της χώρας, αντιστέκεται και καταδικάζει την διάλυση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της και για άλλη μία φόρα προτείνει:

1. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με όρους εθνικά αξιοπρεπείς.
2. Άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.
3. Μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, με παροχή ρευστότητας και επαναδιαπραγμάτευσης των οφειλών τους.
4. Διασφάλιση ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι Τράπεζες θα περάσουν επιτέλους στην επιχειρηματικότητα και στην πραγματική οικονομία.
5. Ένταξη του εμπορίου στον αναπτυξιακό νόμο.
6. Φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο και εξυπνότερο της φοροδιαφυγής.
7. Διασφάλιση της λειτουργίας του οργανωμένου εμπορίου από τις πληγές του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου και άλλων στρεβλώσεων της αγοράς.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης μετά την ομιλία και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη 76η ΔΕΘ, δήλωσε σχετικά:

«Σε μια υποβαθμισμένη ΔΕΘ για τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς και μετά από μια υποτονική και απολογητική ομιλία του Πρωθυπουργού, όλοι οι άνθρωποι της αγοράς είμαστε σήμερα απογοητευμένοι και εξαιρετικά ανήσυχοι, με μεγαλύτερη αγωνία για το σήμερα και αυξημένο φόβο για το αύριο.

Αντί μάλιστα για αποδέκτες απαντήσεων στις ανησυχίες και στις αγωνίες μας, δεχθήκαμε από τον Πρωθυπουργό, στην ομιλία του Σαββάτου, δυο απρόσμενες ερωτήσεις: εάν υπάρχει ακόμα ελπίδα και εάν πράγματι μπορούμε να σωθούμε.

Επιπλέον, για άλλη μια φορά η περιγραφή της πολυπόθητης «αναπτυξιακής» Ελλάδας παρέμεινε μια θεωρητική αναζήτηση. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο εντείνουν την αβεβαιότητα των εξελίξεων και μας οδηγούν σε ένα βαρύ φορολογικό Φθινόπωρο και σε μια καταστροφική πορεία για την αγορά.

Η απειλή της επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας μας και η πτώχευση των μικρομεσαίων, φαίνεται να είναι ξανά προ των πυλών και πιο απειλητική από ποτέ. Μετά από ένα χρόνο οικονομικής ομηρίας, και εάν δεν καταβληθεί η 6η δόση, μαθαίνουμε, ως συνήθως, μέσω διαρροών, για την εφαρμογή ενός σχεδίου «Β» της Γερμανίας για την Ελλάδα και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ίσως η Ελλάδα να είναι μια μικρή οικονομική οντότητα ως χώρα για την Ε.Ε, αλλά ακόμα μικρότερη των περιστάσεων είναι η ηγεσία της Ευρώπης για τους Έλληνες και για όλους τους Ευρωπαίους, αφού η ανεπάρκεια, η αδράνεια, η καθυστέρηση, η αναποτελεσματικότητα και η έλλειψη αντανακλαστικών είναι μέχρι σήμερα τα κυρία χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με την ελληνική Κυβέρνηση η πλήρης επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων μεταφράζεται για πολλοστή φορά σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα, για να «αποστομώσουμε» την Τρόικα και να κλείσουμε τον προϋπολογισμό του 2012, αδιαφορώντας παντελώς για τις αντοχές των Ελλήνων.

Το ύψος της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε ιδιώτες σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες εκτιμάται σήμερα στα 400 δις και αυτή η αποτίμηση οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση της ιδιότυπης κλιμακωτής «δήμευσης» της περιουσίας όλων των Ελλήνων, επιβάλλοντας έναν ακόμα φόρο στη μικρή και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο νέος έκτακτος φόρος στη δομημένη επιφάνεια μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ προβλέπεται να έχει διετή διάρκεια και θεωρητικά έσοδα 4δις .

Αλήθεια πόσες φορές θα πρέπει να αγοράσουμε τα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας;

Tο μέτρο περικοπής ενός μισθού από αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους είναι για τα ματιά του κόσμου. Δεν το σχολιάζουμε καν. H επιτάχυνση όμως της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού, δείχνει πόσο δύσκολες και πιεστικές είναι οι συνθήκες για μια ακόμη δέσμευση στη Τρόικα.

Tόσο στην ομιλία των εγκαινίων, όσο και στην συνέντευξη τύπου ακούσαμε γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς καμιά σαφή αποτύπωση της σημερινής κατάστασης και χωρίς καμία ξεκάθαρη δέσμευση.

Γιατί άραγε ο Πρωθυπουργός δεν συμπεριέλαβε στην ομιλία του τον νέο έκτακτο φόρο στην ακίνητη περιουσία και γιατί κανείς δεν μας διαβεβαίωσε ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος φόρος, αλλά ούτε εάν θα γλυτώσουμε τελικά την έντονα φημολογούμενη οικονομική πτώση μας;

Η «μετρολογία» δεν έχει ούτε τέλος αλλά ούτε αποτέλεσμα. Κανείς από την ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει την Τρόικα ούτε τους δανειστές μας να αντιληφθούν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα φορολογικά μέτρα. Άλλοι δεσμεύονται απέναντι σε τρίτους και άλλοι πληρώνουν τελικά το λογαριασμό στην χώρα μας.

Το σχέδιο της αργής πτώχευσης φαίνεται ότι απαιτεί πρώτα την εκκαθάριση της μικρομεσαίας επιχείρησης και επιβάλλει την κατάργηση της μεσαίας ελληνικής τάξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v