Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Φρένο" ΤτΕ στην απορρόφηση εντόκων

Σφίγγει ασφυκτικά η θηλιά στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Πλήγμα για το Δημόσιο το μπλόκο της ΤτΕ στην αγορά εντόκων. Πήραν χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ από το ELA οι τράπεζες.

Τράπεζες: Φρένο ΤτΕ στην απορρόφηση εντόκων
Με επιστολή που απέστειλε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζει φρένο στη συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το περιεχόμενο της επιστολής "δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοπρασιών που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τον λόγο αυτόν δεν έγινε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων την προηγούμενη Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, και αναβλήθηκε για αύριο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών πάντως, διευκρινίζουν ότι η αυριανή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα διενεργηθεί κανονικά.

Aπό την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες δεν μπορούν να αντλούν όση ρευστότητα θέλουν με ενέχυρο έντοκα γραμμάτια κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς θεσπίστηκε ανώτατο όριο, το οποίο αντιστοιχεί στον μέσο όρο δανεισμού τους κατά τους προηγούμενους 4 μήνες.

Η απόφαση ελήφθη πρακτικά για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το Δημόσιο το διάστημα Απριλίου - Ιουλίου δανειζόταν υπέρογκα ποσά μέσω εντόκων για να καλύψει τις διευρυμένες ταμειακές ανάγκες του, λόγω απόκλισης του προϋπολογισμού, και εν συνεχεία οι τράπεζες δανείζονταν με ενέχυρο τα έντοκα από την ΕΚΤ.

Ο νέος κανόνας συνεπάγεται ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν τα κράτη απορροφώντας περισσότερα έντοκα γραμμάτια και εν συνεχεία να αναπληρώνουν από την ΕΚΤ το σύνολο της ρευστότητας που χρησιμοποίησαν.

Την ίδια στιγμή, σφίγγει η θηλιά της ρευστότητας γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη αντλήσει κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να ενεργοποιηθεί το πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο έως σήμερα δεν έχει χρησιμοποιήσει το τραπεζικό σύστημα.

Οι έλεγχοι της BlackRock

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες προς την ελεγκτική εταιρία BlackRock. Σήμερα τα στελέχη της αμερικανικής εταιρίας θα πάρουν το σύνολο των στοιχείων που αφορούν σε δάνεια όλων των κατηγοριών από 1 έως και 25 εκατ. ευρώ.

Οι ζημίες που θα προκύψουν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμώνται από τραπεζικές πηγές στο επίπεδο των 15 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ενδέχεται, με βάση το χειρότερο σενάριο, να αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v